Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius posėdyje kalbėjo, kad kitose Europos Sąjungos šalyse yra dar kitokių priemonių situacijai suvaldyti.

„Norėčiau įvardinti: teikti neatidėliotiną finansinę paramą energijos nepriteklių patiriantiems vartotojams. Taip pat – leisti laikinai atidėti sąskaitų apmokėjimą. Manau, kad šiuo metu esame tokioje situacijoje, kad šitiems įstatymų projektams reikia pritarti, bet žiūrint į perspektyvą, kai kurias papildomas priemones galėtų numatyti Vyriausybė, jei kainos nemažės“, – sakė jis.

Aplinkos apsaugos komiteto narė Ligita Girskienė dėstė, kad kainų suvaldymui buvo galima pradėti ruoštis žymiai anksčiau.

„Bet geriau vėliau, nei niekada. Ar siūlomi pakeitimai duos norimą efektą? Aš nesu tikra“, – svarstė ji.

Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Justinas Urbanavičius ragino palaikyti paketą.

„Esame priklausomi šiandien nuo dujų, neturime savo ištekliaus. Žinoma, stabilizuoja visa tai „Independence“. Kažkada laiku nepasidarėme namų darbų, dėl to turime didesnį dėmesį skirti atsinaujinančiam žaliajam kursui. Europos Sąjungos parama, katilai, saulės jėgainės. O šiandien turime amortizuoti kainų šuolį, palengvinti gyventojams naštą, palaikyti liberalizavimo eigą, kuri bus palanki gyventojams“, – sakė jis.

Posėdyje buvo svarstoma dėl penkių įstatymų projektų. 66 Seimo nariams balsavus „už“, 0 „prieš“ ir 50 susilaikius, jiems buvo pritarta.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais reguliatoriui – Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai – būtų suteikta galimybė gamtinių dujų kainų padidėjimą vartotojams išdėstyti per 5 metus, o ne perkelti iš karto.

Pirmadienį Seimo Ekonomikos komitete pritarta prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymui, kad gamtinių dujų tiekimo įmonės, kurios aptarnauja daugiau kaip 100 tūkst. vartotojų, kartą per metus arba VERT pareikalavus, pateiktų analizę ir siūlymus dėl dujų portfelio diversifikavimo tarp tiekėjų, sutarčių terminų, kainodaros formulių, taip pat pristatytų galimybes naudoti gamtinių dujų rinkos finansines ir kitas galimas priemones, padedančias valdyti tiekimo ir dujų kainų rizikas.

Elektros energetikos įstatymo pakeitimais VERT būtų suteikta galimybė visuomeninio tiekėjo papildomą dedamąją prie elektros energijos persiuntimo paslaugos kainos buitiniams vartotojams išdėstyti ilgesniam laikotarpiui – iki 2027 metų pabaigos, o ne perkelti iš karto.

Taip pat siūloma pratęsti elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo terminą. Tai reiškia, kad visuomeninis tiekimas elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo buitiniams vartotojams būtų nutrauktas ne 2022 metų sausio 1 dieną, bet 2022 metų liepos 1 dieną.

Šiuo metu apie 500 tūkst. vartotojų iš antrojo etapo dar nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Tuo metu Energijos išteklių rinkos įstatymo pakeitimai leistų reguliuojamiems šilumos gamintojams dvišaliais kontraktais, o ne gamtinių dujų biržoje įsigyti daugiau negu 50 proc. dujų su sąlyga, kad dvišaliais kontraktais įsigyjamų dujų kaina neviršija vidutinės gamtinių dujų biržos kainos.

Paketas Seime svarstomas skubos tvarka ir turėtų įsigalioti iškart, kai būtų pasirašytas prezidento.

VERT dujų ir elektros kainas vartotojams ketina nustatyti iki lapkričio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)