„Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ energetikos ministras Dainius Kreivys, paprašytas paaiškinti, visgi kokia pagrindinė priežastis to didžiulio kainų šoko, tikino, kad viena iš priežasčių – koronaviruso pandemija.

„Pagrindinė priežastis turbūt vis dėlto susijusi su kovido krize. Esant kovidui, žmonėms karantinuojantis, krito energijos išteklių poreikis, gamybai traukiantis mažėjo ir energetinių išteklių gamyba, ji nusistovėjo labai žemame lygmenyje, ne veltui sakėte, kad dujų kainos augo devynis kartus, bet jos augo, jeigu žiūrėtume į laikotarpį prieš piką, du tris kartus, tai reiškia, kad energetika buvo giliai nukritusi dėl kovido situacijos.

Šiuo metu rinkai atsigaunant, augant gamybai, prekybai, pramonei, energetikos išteklių poreikis sparčiai pradėjo didėti. Daugelyje šalių matome jų trūkumą ir ribojimą: Kinijoje uždaromos gamyklos, prekybos centrai ir panašiai, išjungiami šviesoforai. Kodėl taip yra? Išteklių gamyba nebuvo pasiruošusi tokiam energetikos poreikio šuoliui, ypač kalbant apie dujas – antroje vietoje pagal dujų išdavimą buvo Amerika, skalūninių dujų gamybą ji buvo labai išvysčiusi, bet lengvai gali nustoti išgauti skalūnines dujas, Amerikos įmonės buvo sustabdžiusios visą gamybą ir didžiulis kiekis nepakliuvo į rinką. Dabar esant tokioms aukštoms kainoms gamintojai pradeda bėgti iš paskos. Žinome, kad Norvegija pasiūlė dvidešimčia procentų padidinti dujų gavimą ir tiekimą Europai“, – laidoje sako ministras.

Dvi Rusijos sąlygos

Dar daugiau neaiškumo, anot ministro, suteikia dvi Rusijos diktuojamos sąlygos, su kuriomis europiečiai sutikti tiesiog negali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)