„Latvijos Gaze“ užsitikrino dujų tiekimo portfelį šiai žiemai, Inčukalnio saugykla užpildyta mažiausiai 80 proc., taigi yra pakankamai dujų netgi šaltai žiemai iki vasario pabaigos, kovo pradžios“, – pažymėjo jis.

Kartu jis pareiškė, kad Latvijai dėl gamtinių dujų kainų gresia itin nepalankus scenarijus – nežinia, kaip vartotojai sugebės apmokėti savo sąskaitas, jeigu gamtinių dujų kainos sieks 100 eurų už megavatvalandę.

„Esant tokioms didelėms kainoms, ekonomika negali veikti. Gyventojai negalės apmokėti savo sąskaitų, nes namų ūkių skolų portfelis didėjo net ir tuo metu, kai dujų kainos buvo mažos“, – pažymėjo A. Kalvitis.

Jis laikosi nuomonės, kad tiekiamų dujų kainų įšaldymas dabartinėmis sąlygomis nebus itin veiksmingas.

Pasak „Latvijas gaze“ valdybos pirmininko, Europos politikams ir institucijoms turėtų elgtis atsakingiau ir, pasekus JAV pavyzdžiu, nutraukti dujų eksportą į Aziją.

„Tačiau tokie sprendimai Europoje kol kas nepriimami ir matyti, kad laivai toliau tiekia dujas į Aziją, gaudami už tai gerą užmokestį“, – pridūrė jis.

Latvijos Ekonomikos ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotojas energetikos reikalams Edijas Šaicanis anksčiau šį mėnesį patikino, kad Latvijoje gamtinių dujų netrūksta.

Parlamento Darnaus vystymosi komitetui jis pranešė, kad į bendrovės „Conexus Baltic Grid“ valdomą Inčukalnio saugyklą jau patiekta apie 17,3 teravatvalandės dujų, o tai sudaro 80 proc. galimo sukauptino kiekio.

Pareigūnas taip pat patikino, jog, nors dabartinės dujų atsargos saugykloje yra pakankamos, ypatingai šaltos ir ilgos žiemos ar kitų nenumatytų aplinkybių atveju Latvija dujų nepristigs, nes galės jų gauti vamzdynais iš Suomijos arba iš SGD terminalo Klaipėdoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)