Vyriausybėms energetikos politikos klausimais patarianti agentūra pažymėjo, jog dabar numato, kad naftos paklausa pasaulyje šiemet ir kitąmet bus didesnė, negu ji prognozavo anksčiau.

„Naftos kainos kyla į daugelio metų aukštumas, nes dėl gamtinių dujų, suskystintų gamtinių dujų (SGD) ir anglių deficito didėja naftos paklausa, tad deficitas [naftos] rinkoje gali išlikti bent iki metų pabaigos“, – pareiškė Paryžiuje įsikūrusi agentūra.

„Rekordinės anglių ir dujų kainos, taip pat pasikartojantys energijos tiekimo sutrikimai energetikos sektorių ir energijai imlius pramonės sektorius skatina vartoti daugiau naftos, kad lempos toliau šviestų, o gamyklos toliau veiktų“, – rašoma naujausioje mėnesinėje TEA naftos rinkos apžvalgoje.

Artėjant žiemai Šiaurės pusrutulyje, gamtinių dujų kainos smarkiai pakilo, dar padidinusios infliacinį spaudimą ir pakursčiusios nuogąstavimus, jog tai gali pakenkti po COVID-19 pandemijos atsigaunantiems ūkiams.

Į kelerių metų aukštumas pastaruoju metu užkopė ir naftos kainos.

Naujausiais TEA skaičiavimais, naftos paklausa pasaulyje šiemet padidės iki 96,3 mln. barelių per dieną ir bus 5,5 mln. barelių per dieną didesnė negu buvo prognozuota ankstesnėje agentūros apžvalgoje.

2022 metais paklausa išaugs 3,3 mln. barelių per dieną.

Tuo tarpu naftos pasiūla pasaulyje spalį turėtų smarkiai padidėti, nes JAV atkuriama gavyba, kuri rugpjūčio pabaigoje buvo gerokai nukentėjusi dėl uragano „Ida“.

Prie gavybos didinimo prisideda ir Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) su sąjungininkais – vadinamoji OPEC+ grupė, kuri toliau palaipsniui didina dėl pandemijos poveikio anksčiau apkarpytą gavybą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)