Ministrės pirmininkės nuomone, Vyriausybės siūlymas išdėstyti kylančias elektros ir dujų kainas per penkerius metus yra naudingesnis, nei laikini mokesčių pakeitimai.

„Tai ką Vyriausybė turbūt siūlo yra didesnė netgi nauda vartotojams, nei tai, ką siūlo gerbiamieji socialdemokratai. Vienu ar kitu atveju eina kalba apie laikiną sprendimą amortizuoti kainų didėjimą. Vyriausybė pasirinko eiti tuo keliu, kurį pasiūlė Seimui“, – „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė Vyriausybės priemones energijos kainų augimui suvaldyti trečiadienį pavadino nepakankamomis ir pavėluotomis. Ji pažymėjo, kad ministrų kabinete vyrauja chaosas, atidedant visuomenei aktualių klausimų sprendimą.

„Štai trečiadienį Vyriausybės posėdyje turėjo būti svarstomi reikalingi įstatymų pakeitimai, bet šį klausimą išėmė ir vėl atidėjo – jie pasimetė tarp teisės aktų, nes nepraėjo penkios dienos viešam projektų derinimui. Kaip visa tai vertinti? Kai kurie ministrai, regis, gyvena paraleliniame pasaulyje, nors rekordinių kainų žiema jau ant nosies“, – LSDP pranešime cituojama partijos pirmininkė.

Ji ragino valdančiuosius kuo greičiau Seime svarstyti įstatymo pataisą įvesti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą gyventojų sąskaitoms už elektrą ir dujas.

„Mokesčių mažinimas, net ir laikinas, Vyriausybės vertinimu nebūtų geriausias sprendimas, geresnis sprendimas yra tiesiog kainodaros pakeitimus atlikti tokius, kokie leistų šuolį (kainų – ELTA) išdėstyti per ilgesnį laikotarpį“, – LSDP siūlymą įvertino I. Šimonytė.

ELTA primena, kad Vyriausybė kitą savaitę ketina apsispręsti dėl Elektros energetikos, Gamtinių dujų ir Elektros išteklių rinkos įstatymų pakeitimų.

Elektros energetikos įstatymo pakeitimai leis elektros reguliuotojui paskirstyti išaugusią elektros kainą vartotojams per 5 metus, ją pakeliant tik iki 20 proc. Sulaukus Seimo pritarimo, pakeitimais taip pat pusei metų būtų pratęsiamas antrasis elektros rinkos liberalizavimo etapas, nepriklausomo elektros tiekėjo dar nepasirinkusiems suteikiant laiko iki kitų metų liepos 1 d.

Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, antrajame etape iš 750 tūkst. tiekėją tepasirinkę trečdalis, o augant įtampai dėl kylančių energijos kainų ir dabartiniam pasirinkimo terminui einant į pabaigą, didžioji dalis dar nepasirinkusių gyventojų gali suskubti tą daryti paskutinėmis dienomis, dėl to esą visuomenėje kiltų nepasitenkinimas.

Galutinis tiekėjo pasirinkimo terminas, anot D. Kreivio, nebus keičiamas – trečiasis liberalizacijos etapas baigtųsi 2023 m. sausio 1 d.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais ketinama sustabdyti gamtinių dujų kainų augimą šildymui ties 30 proc., o viryklėms – 20 proc. Tikslias „lubas“, pasak D. Kreivio, nurodys reguliatorius. Taip pat pataisos leis šilumos gamintojams daugiau nei 50 proc. dujų įsigyti dvišalėmis sutartimis, o ne biržoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)