„Baltpool“ prekybos skyriaus vadovas Vaidotas Jonutis teigia, kad situacija nėra katastrofinė – šiemet, palyginti su 2012 metais, prognozuojama šilumos kaina net 30 proc. mažesnė.

„Pernai šilumos kaina Lietuvoje buvo žemiausia nuo 2008 metų, todėl dabartinis 25 proc. kainų šuolis, kad ir kaip tai nemalonu, bet taip yra todėl, kad buvo labai žema palyginamoji bazė, netgi lyginant su aplinkui esančiomis valstybėmis“, – penktadienį žurnalistams sakė V. Jonutis.

Rugsėjo pabaigoje biokuro biržoje įvykusiame šilumos lapkričiui aukcione bendra miestų vidutinė šilumos gamybos kaina, palyginti su pernai lapkričiu, buvo 31 proc. didesnė.

Anot V. Jonučio, prognozuojama, kad lapkričio mėnesį Vilniuje šilumos kaina bus 49 proc. didesnė nei pernai ir sieks 5,48 cento už kWh (be PVM), Kaune – didės tik 3 proc. iki 3,43 cento, Klaipėdoje – 16 proc. iki 5,4 cento, Šiauliuose – 29 proc. iki 5,07 cento, Panevėžyje – 14 proc. iki 4,87 cento.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT – BNS) prognozuoja, kad šio šildymo sezono metu galutinė vidutinė šilumos kaina vartotojams visoje Lietuvoje didės apie 30 proc. ir sieks apie 5,3 cento už kWh (be PVM).

Pasak V. Jonučio, šiuo metu Lietuvoje apie 70 proc. šilumos pagaminama iš biokuro, o apie 30 proc. – iš gamtinių dujų. Šildymo kainos priklauso nuo šių dviejų kuro rūšių kainų ir nuo miestuose deginamo biokuro ar dujų santykio.

Anot V. Jonučio, šilumos kainos, išskyrus Vilnių, neauga taip sparčiai, nes, pavyzdžiui, Kaune šilumai gaminti naudojama 92 proc. biokuro, Klaipėdoje – 85 proc., Panevėžyje – 80 proc., Alytuje – 71 proc. tuo metu sostinėje biokuras sudaro tik 45 proc.

„Baltpool“ atstovas pabrėžė, kad kuro kaina sudaro tik maždaug 30-40 proc. galutinės šilumos kainos.

„Jeigu kuras ir nieko nekainuotų, šilumos kaina sumažėtų tik 40 proc., nes įtakos turi ir kiti parametrai, pavyzdžiui, aplinkos tarša, šilumos tiekimas, katilinių remontai, atlyginimai, valstybės reguliuojamas pelnas ir kita“, – sakė V. Jonutis.

Jo teigimu, šiuo metu šilumos tiekėjai yra apsirūpinę 25 proc. biokuro šiam šildymo sezonui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)