Trečiadienį energetikos ministras Dainius Kreivys pranešė, kad planuojama imtis dviejų priemonių – kainų padidėjimą išdėstyti per ilgesnį laikotarpį ir pratęsti terminą, iki kada į antrąjį rinkos liberalizavimo etapą patenkantys vartotojai privalo pasirinkti nepriklausomus tiekėjus.

Penktadienį vykusiame Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje jas detalizavo energetikos viceministrė Inga Žilienė.

„Kaip mes planuojame suvaldyti kainų šoką. Šiuo metu yra rengiami įstatymo projektai. Šiandien turėsime galutinius variantus, tikimės pirmadienį pateikti Vyriausybės kanceliarijai.

T. y. elektros ir gamtinių dujų kainų augimo buitiniams vartotojams išdėstymas per 5 ateinančius metus. Dujų srityje planuojame, kad dujų kaina virykles turintiems vartotojams vietoje to, kad kiltų 51 proc., augs 29 proc. Tie, kurie šildosi dujomis – vietoje prognozuotų 83 proc. turėtų kilti nedaugiau 33 proc.

Elektros energijos kaina buitiniams vartotojams, kurie šiuo metu gauna paslaugą iš visuomeninio tiekimo, vietoje 50 proc. augtų 21 proc. Dar yra liberalizavimo pratęsimas iki kitų metų liepos 1 dienos. Tam, kad gyventojai turėtų daugiau laiko pasirinkti nepriklausomą tiekėją“, – pasakojo ji.

Lygiavertės galimybės

Dar prieš tai nepriklausomų tiekėjų atstovai įspėjo, kad ministerijos pasiūlymai gali sukurti neteisingumo jausmą tarp jau pasirašiusiųjų naujas sutartis.

Pavyzdžiui, „Enefit“ generalinis direktorius Vytenis Koryzna žiniasklaidai išplatintame komentare dėstė, kad svarbu nepamiršti tų vartotojų, kurie jau yra pasirinkę nepriklausomą tiekėją

„Kadangi tai gali įnešti daugiau sumaišties jų atžvilgiu. Šiuo momentu turime beveik 30 proc., t. y. daugiau nei 450 tūkst., gyventojų, kurie jau priėmė savo sprendimą. Todėl labai svarbu visiems sudaryti lygiavertes galimybes ir aiškiai apibrėžti, kaip bus išvengta diskriminacijos jau pasirinkusiems nepriklausomą tiekėją“, – pastebėjo jis.

Savo ruožtu „Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga pabrėžė, kad gali kilti neteisingumo jausmas.

„Faktas, kad jie jau išėjo į laisvą elektros rinką ir šiltnamio sąlygų kitiems vartotojams sudarymą vertins kaip neteisybę“, – sakė jis.

Ką daryti jau pasirinkusiems?

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atstovė Loreta Kimutytė „Delfi“ sakė, kad 2022 metų kainos vartotojams turėtų būti nustatytos iki gruodžio 1 dienos. Ji aiškino, kad kol kas negalima pasakyti, ar kainos likusiems su visuomeniniu tiekėju („Ignitis“) bus mažesnės.

„Kol nėra nustatytos infrastruktūrinės dalies, t. y. perdavimo, skirstymo, rezervų, sistemų ir t. t., negalima sakyti – bus mažesnė ar didesnė kaina.

Dar nėra nustatyta pusė reguliuojamos dalies. Ką reguliuojame mes – būtent infrastruktūrą. Taip spekuliuoti iš anksto negalima.

Kiekvienas vartotojas vertina pagal savo situaciją. Bet kokiu atveju, jei yra pasirinktas tiekėjas, reguliuojama dalis lieka reguliuojama“, – pabrėžė ji.

Pašnekovė dar paaiškino, kad nepriklausomai nuo to, koks tiekėjas pasirenkamas, infrastruktūra vis tiek lieka reguliuojama.

„Mes tai turime padaryti artimiausiu metu. Produkto kainos mes nenustatinėjame“, – sakė ji.

L. Kimutytė dar priminė, kad vartotojai gali bet kada nutraukti su nepriklausomu tiekėju sudarytą sutartį.

„Turi prieš dvi savaites informuoti nepriklausomą tiekėją. Taip, terminuotose sutartyse gali būti nutraukimo sąlygos. Pavyzdžiui, jei buvo pritaikytos tam tikros nuolaidos, priedai duoti, tada jei anksčiau laiko nutrauki, gali reikėti kompensuoti tai, ką tau davė papildomai“, – pastebėjo ji.

Ketvirtadienį „Delfi“ dėl komentaro šia tema kreipėsi ir į Energetikos ministeriją.

„Kaip suprantu, elektros kainų didėjimo apribojimas turėtų būti taikomas tik tiems vartotojams, kurie iki šiol nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo. Ką tada galite pasakyti tiems, kurie jį jau yra pasirinkę?

Iš pradžių buvo raginama nedelsti, paskubėti, o dabar aiškėja, kad jiems kainos galės augti labiau nei tiems, kurie laukė paskutinės minutės. Ar ne taip?

Ar patartumėte jiems, jei tik turi tokią galimybę, nutraukti sutartis? Jei ne, ką patartumėte?“, – klausta ministerijos. Sulaukus atsakymų, publikacija bus papildyta.

Penktadienį Seimo BFK posėdyje dar diskutuota apie tokias kainų suvaldymo priemones kaip mažesnis pridėtinės vertės mokesčio tarifas, kompensacijos nepasiturintiems ir pan.

VERT duomenimis, iki rugsėjo 29 dienos nepriklausomus tiekėjus buvo pasirinkę per 250 tūkst. į antrąjį etapą patenkančių vartotojų. Kaip žinia, į antrąjį etapą patenka vartotojai, per metus suvartojantys 1–5 tūkst. kilovatvalandžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (436)