Pasak banko ekonomisto, augančios elektros ir dujų kainos spaudžia visą pasaulį: Pietų Europos šalys laikinai mažino PVM tarifą, tiesiogiai subsidijavo gyventojus, siuntė čekius, skirtus padengti daliai komunalinių išlaidų. Tačiau Lietuvos Vyriausybės siūlomos kainų švelninimo priemonės ekonomistui pasirodė gana neįprastos.

„Opozicija jau keletą savaičių bruzdėjo. Dabar matome, kad spaudimas buvo neatlaikytas ir sprendimas priimtas (...) Pakankamai keistas sprendimas, nes jei po 2 metų ateis naujas vartotojas, apsidžiaugęs, kad rinkoje pigi elektra ar dujos, jis turės susimokėti už šitą krizę. „Klausyk, mielasis, prieš 3 metus turėjome kainų kilimą, todėl tau dabar bus brangiau“. Bet toks sprendimas buvo priimtas“, – svarsto banko ekonomistas Ž. Mauricas.

Vyriausybės sprendimas nustebino ir asociacijos prezidentą.

„Šiuo metu turime 3 skirtingų energetinių išteklių kainų kilimą: elektros, dujų, ir šilumos energijos. Stebina tai, kad visoms trims pritaikomas šis gelbėjimo paketas, kainų augimo lubų uždėjimas. Nes kainos auga dėl skirtingų priežasčių ir skirtingai auga skirtinguose regionuose“, – sako verslininkas S. Besagirskas.

Gąsdinantis kainų kilimas, anot ISM rektoriaus, momentinis reiškinys, neturintis perspektyvų tapti tendencija. Jį lėmė techniniai ir politiniai faktoriai – juos išsprendus, kaina turėtų kristi.

„Visais laikais buvo kainų pasvyravimų ir čia nėra pirmas kartas. Galbūt jis šiek tiek aštresnis, nei ką matydavome anksčiau. Tiek nafta, tiek dujos bei elektra yra kainavę brangiai didmeninėse rinkose. Čia yra dar viena situacija, kur energetikos kainos užkilę tiek dėl techninių priežasčių, tiek iš dalies dėl politinių priežasčių (...) pavasarį, pasibaigus šildymo sezonui, priklausomai nuo žiemos temperatūrinio režimo, mes turėsime kitą rinkos situaciją“, – teigiamai nusiteikęs rektorius D. Misiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)