Komitetas aptars kai kurių Seimo narių pataisas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimo.

„Reikia padiskutuoti ir įvertinti Seimo narių iš opozicijos pasiūlymus, kuriais siūloma, kaip stabilizuoti kainų augimą“, – BNS sakė komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

„Darbiečiai“ siūlo iki 2022 metų gegužės šilumai vietoje 9 proc. taikyti 5 proc. PVM, o socialdemokratai – vietoje 21 proc. nustatyti 9 proc. PVM elektros ir dujų tarifams buitiniams vartotojams.

PVM mažinimo iniciatoriai sako, kad pavyzdys galėtų būti Prancūzija, kur gyventojų gaunamos pajamos yra kur kas didesnės nei Lietuvoje, tačiau tiek gamtinėms dujoms, tiek centralizuotam šildymui yra taikomi lengvatiniai 5,5 proc. PVM tarifai.

Pasak M. Majausko, dabar yra svarstomi trys scenarijai, kaip suvaldyti energijos kainų augimą. Dėl dviejų Vyriausybė jau yra sutarusi.

„Pirmas – koreguoti kompensacinį mechanizmą taip, kad nepasiturintys asmenys gautų kompensacijas ir jos būtų didesnės. Antras – išdėstyti kainų augimą per kelis metus taip, kad jos nesikandžiotų. Ir trečias – tai, ką siūlo Seimo nariai – kompensuoti gyventojams kainų augimą neatsižvelgiant į jų finansinę padėtį, pavyzdžiui, taikant PVM lengvatas“, – aiškino M. Majauskas.

Pagal Vyriausybės planą, elektros kaina maždaug 80 proc. vartotojų, kurie dar nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, nuo sausio turėtų didėti ne daugiau kaip 21 proc., o dujų kaina virykles turintiems vartotojams, – vietoj 50 proc. ne daugiau kaip 20 proc. Tuo metu dujų, skirtų būsto šildymui, kaina vietoj 80 proc. didės ne daugiau kaip 30 proc.

Centralizuotai tiekiama šiluma. VERT skaičiavimais, artėjantį šildymo sezoną visoje Lietuvoje brangs vidutiniškai apie 30 procentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)