Paklaustas, kokių siurprizų galima sulaukti iš didžiausios gamtinių dujų tiekėjos „Gazprom“, artėjant šaltajam metų sezonui, ir ar gali pasirodyti politinių žaidimų su šantažo elementais, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas laidoje kalbėjo, kad tokių požymių yra.

„Galima daryti prielaidą, kad yra tam tikras strateginis dėmuo į tuos veiksmus, siekiant galbūt dviejų dalykų: greitesnio patvirtinimo projekto „Nord Stream 2“, kadangi jis šiuo metu kabo. Situacija nėra dramatiška, bet beveik 10 proc. lygyje yra skirtumas tarp rusiško ir dabartinio tiekimo. Nors ir vykdo visus įsipareigojimus, tačiau papildomų kiekių šiuo metu „Gazprom“ nesiūlo.

Kita dedamoji – elementari kainos. Šiek tiek reguliuojant tiekimą, galima sukelti kainą ir tam tikra prasme gali būti žaidimas. Bet dabar, kaip viskas pasikeis, atidarius „Nord Stream 2“ papildomą tiekimą, sunku prognozuoti. Vis tiek, manau, galų gale Rusija iš dujų turi didelį pajamų šaltinį, ji stengsis pajamas maksimizuoti“, – sakė D. Misniūnas.

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas laidoje „Iš esmės“ pažymėjo, kad ES yra du dideli žaidėjai – Rusija ir Norvegija.

„Tai yra labai didelė paskata bent vienam žaidėjui arba dviem žaidėjams kelti kainas iki tam tikro lygio, kai kainos pradeda stabdyti ekonomikos augimą. Kai neturi tobulos arba didelės konkurencijos, natūralu, kad kaina bus Europoje didesnė nei įprastai.

Todėl ES strategija kelia daug klausimų. Perėjimas, kaip tarpinė stotelė, nuo anglies ir kito taršesnio kuro – benzino, dyzelino – prie dujų ir vėliau prie atsinaujinančių šaltinių, tokia strategija, manau, gali lemti, kad dujų kainos šių metų bus kaip malonus prisiminimas. Jos gali būti dar didesnės. Dujų rinkoje didžiąją dalimi esame priklausomi nuo Rusijos sprendimo“, – kalbėjo jis.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 19.15 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)