„Pratęsiame datą, iki kada vartotojai turi pasirinkti elektros energijos tiekėją. Kadangi situacija yra labai įtempta dėl kainų šoko, suteikiame daugiau laiko pasirinkti, siūlome pratęsti terminą iki birželio mėnesio, tačiau galutinį sprendimą turi priimti Seimas. Tai liečia tik tuos vartotojus, kurie nėra pasirinkę tiekėjo, keičiasi tik galutinis tiekėjo pasirinkimo terminas, jis bus pratęstas, tikėtina, pusmečiui“, – kalbėjo ministras.

Antradienį vieno iš elektros energijos tiekėjų siųstame žiniasklaidai komentare teigta, kad tai nepadės išspręsti problemos.

„Deja, bet liberalizacijos terminų pratęsimas negali padėti išspręsti energijos kainų biržoje problemos. Termino nukėlimas ir daliai vartotojų paliekama galimybė likti visuomeniniame tiekime reiškia reguliuojamos kainos pratęsimą, kas sąlygos skirtumo sumokėjimą vėlesniame laikotarpyje padidinus reguliuojamą kainos dalį. Pavyzdžiui, jei kaina elektros biržoje siekia 100 Eur/MWh, o reguliuojant rinką parduodame už 50 Eur/MWh, susidaro 50 Eur nuostolis, kuris perkeliamas į vėlesnį laikotarpį. Nebent kainos skirtumą finansuotų visuomeninis tiekėjas, kuris prisiimtų su tuo susijusius nuostolius. Kadangi šiai dienai visuomeninio tiekėjo didžiausias akcininkas yra valstybė, būtent ji ir patirtų nuostolį per dividendus ar investicijų atidėjimą ir kitus veiksnius, kurie nėra gera praktika.

Be to, niekas negali garantuoti, kaip ateityje keisis energijos kainos. Prognozės rodo, kad aukštos elektros kainos išliks ir toliau, kol dujų tiekimo ir CO2 taršos leidimų kainos darys įtaką elektros kainai. Kadangi mes kaip valstybė taip pat esame priklausomi nuo išorinių veiksnių, šiuo atveju, importuojamų dujų kainos, išeitimi taps žalioji energetika. Transformacija į žaliąja energetika turi būti spartesnė visomis prasmėmis – tiek į didelių energijos gamybos parkų vystymą, tiek privačiai. Štai Šilalėje bei Naujojoje Akmenėje „Enefit Green“ stato vėjo parkus, kurie bendrai per metus galės pagaminti daugiau nei 400 gigavatvalandžių elektros energijos. Savo ruožtu gyventojai turi galimybę gauti finansavimą saulės jėgainei ant savo namo stogo įsirengti. Deja, šiemet buvo organizuojamas tik vienas kvietimas tokioms paraiškoms teikti, nors praėjusiais metais jų buvo du.

Ir žinoma, galvojant apie liberalizacijos terminų pratęsimą svarbu nepamiršti tų vartotojų, kurie jau yra pasirinkę nepriklausomą tiekėją, kadangi tai gali įnešti daugiau sumaišties jų atžvilgiu. Šiuo momentu turime beveik 30 proc., t. y. daugiau nei 450 tūkst., gyventojų, kurie jau priėmė savo sprendimą. Todėl labai svarbu visiems sudaryti lygiavertes galimybes ir aiškiai apibrėžti, kaip bus išvengta diskriminacijos jau pasirinkusiems nepriklausomą tiekėją“, – teigė „Enefit“ generalinis direktorius Vytenis Koryzna.

Delfi primena, kad didesni elektros vartotojai (per metus suvartojantys 1-5 tūkst. kWh) – daugiausia daugiabučių gyventojai, liberalizuojant mažmeninę elektros rinką, šiemet iki gruodžio vidurio turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Jiems elektra, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo ir plano, nuo sausio gali brangti 20-50 procentų. Pasitikrinti siūlomus planus ir kainas galima čia.

Vartotojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kWh per metus, jį turės pasirinkti iki kitų metų gruodžio vidurio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)