Pasak LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, dėl augančių gamtinių dujų ir elektros kainų gilėja energetinis skurdas. R. Karbauskio teigimu, didėjančios šeimų išlaidos energijai galiausiai tampa per didele finansine našta bei virsta dideliais įsiskolinimais. Pasak šešėlinio ministro pirmininko, su augančiomis kainomis ir dėl lėšų trūkumo susijęs ir negalėjimas pakankamai šildyti būsto, o bet koks kainų kilimas prisideda ir prie skurdo problemos bendrai.

„Šalyje paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija, jos bei buvusio karantino suvaržymai lėmė mažėjantį ekonomikos augimą, didesnį struktūrinį nedarbą. Be to, neigiamus šeimų ekonominės situacijos pokyčius rodo ir visuomenės nuomonės apklausos. Rugpjūtį finansinės padėties pasikeitimus per praėjusius 12 mėn. gyventojai vertino blogiau nei liepą. Gyventojų, teigiančių, kad jų namų ūkio finansinė padėtis gerėja, sumažėjo 3 proc. (nuo 23 iki 20 proc.).

Kas penktas gyventojas teigė, kad jo finansinė padėtis pablogėjo. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis 2021 m. rugpjūtį taip pat sumažėjo 3 proc., tad panašu, kad žmonės nėra užtikrinti savo ateitimi ir valstybėje nesijaučia ekonomiškai saugūs“, – „valstiečių“ pranešime spaudai cituojamas R. Karbauskis.

„Nestabilūs ir pramonės pasitikėjimo indikatoriai, kurie turi tendenciją dar mažėti. Tai skatina ieškoti priemonių, kurios leistų stabilizuoti energijos ir dujų kainas bent jau tam laikotarpiui, kol šalyje tęsiasi sudėtinga ekstremali situacija ir kol jaučiami jos padariniai. Valstybės įmonės, veikiančios energetikos srityje, – ne tik pelno siekiančios bendrovės. Jos turi ir teikti paslaugas, kurios atitinka viešuosius interesus.

Metas tai prisiminti, nes neretai besirūpindamas valstybės įmonių dividendų dydžiais dažnas politikas tai buvo pamiršęs. Iš to, koks susirūpinimas yra visuomenėje, akivaizdu, kad viešasis interesas krizės metu – kainų stabilumas, o ne valstybės įmonių pelnai.

Dėl to inicijuojamų energetikos įstatymo pataisų tikslas – sudaryti sąlygas Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) „užšaldyti“ energijos ir dujų kainas, jas valstybės lygio ekstremalios situacijos metu fiksuojant tokias, kokios jos buvo valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo dieną . Taip būtų išvengiama papildomos finansinės naštos Lietuvos gyventojams juos ištikusios krizės metu“, – sako R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)