Nors išsirinkti elektros tiekėją privaloma iki gruodžio 18 d., viceministrė tai padarė jau praėjusią savaitę: nenorėdama siųsti neteisingų signalų kitiems vartotojams, savo pasirinkimo neatskleidžia, tačiau įspėja gyventojus itin atidžiai skaityti sutarties sąlygas. Svarbiausias aspektas, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį – sutarties nutraukimas.

„Kitais metais norėčiau išlaikyti lankstumą: jeigu man nepatiks tarifas ar tiekėjas, noriu būti laisva pasirinkti kitą. Aš įsivertinau savo sutarties sąlygas, kad nebūtų per dideli mokesčiai už sutarties nutraukimą: baudos ar sankcijos“, – sutarties tikrinimo svarbą pabrėžia viceministrė.

Ji pastebi, kad elektros kainos pabrango ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Praėjusiais metais vidutinė kaina už megavatvalandį buvo nuo 43 iki 50 eurų, o pastaraisiais mėnesiais fiksuojamas trigubas pabrangimas – nuo 140 iki 150 eurų. Pasak jos, kainų piką lėmė ne elektros energijos rinkos liberalizavimo procesas, o žaliavų kainos pokyčiai rinkoje.

Sprendimui – liberalizuoti elektros energijos rinką – atvirai nepritaria ekonomikos profesorius R. Kuodis. Jo nuomone, laisvė rinktis iš 8 elektros tiekėjų nepadės visuomenei tapti efektyvesne energijos vartotoja. Be to, sukels papildomų dvejonių tarp pasirinkimą privalančių priimti gyventojų.

„Didelės naudos iš šito eksperimento nematau: visa visuomenė vietoje to, kad augintų vaikus, turi sėsti prie skaičiuoklių ir bandyti iš jų ką nors išgliaudyti. Žiūrėsime – gal nieko blogo ir neįvyks, bet kad būtų kažkas labai gero irgi nematau“, – svarsto R. Kuodis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)