„Rusija galėtų padidinti dujų tiekimą Europai ir užtikrinti, kad artėjant žiemai saugyklos būtų pakankamai pripildytos“, – sakoma TEA pranešime. Jame priduriama, kad tai būtų „galimybė Rusijai pabrėžti savo, kaip patikimos tiekėjos Europos rinkai, įgaliojimus“.

Išaugusi paklausa, kurią, be kita ko, lėmė šiemet vyravę itin karšti ir šalti orai, bei „dėl nenumatytų gedimų ir vėlavimų visame pasaulyje“ sumažėjusi pasiūla išaugino dujų kainas, teigė TEA. Elektros kainos Vokietijoje ir Ispanijoje pastarosiomis savaitėmis „buvo maždaug tris ar keturis kartus didesnės už 2019 m. ir 2020 m. vidurkį“, pridūrė agentūra.

Tačiau Maskva savo ruožtu teigia laukianti „Nord Stream 2“ dujotiekio eksploatacijos pradžios, kad galėtų padidinti dujų tiekimą. „Nėra jokių abejonių, kad kuo greitesnis „Nord Stream 2“ įjungimas subalansuos gamtinių dujų kainas Europoje“, – šią savaitę teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Dujotiekio tiesimo darbai buvo užbaigti anksčiau šį mėnesį. Šiam projektui aršiai priešinosi Vokietijos sąjungininkės NATO ir ES rytuose, kaip Lenkija, Baltijos šalys, ir JAV, kurios teigė, kad dujotiekis suteiks Maskvai pernelyg didelę energijos tiekimo Europai kontrolę.

JAV Valstybės departamentas yra pavadinęs „Nord Stream 2“ „Rusijos geopolitiniu projektu, kuris yra prastas Europai“. Ukraina savo ruožtu yra įspėjusi, kad Maskva gali naudotis dujotiekiu kaip „pavojingu geopolitiniu ginklu“.

Nepaisant to, JAV anksčiau šiemet atšaukė dujotiekiui buvusio prezidento Donaldo Trumpo paskelbtas sankcijas, naujojo šalies lyderio Joe Bideno administracijai siekus pagerinti transatlantinius santykius.

Tačiau tam, kad dujotiekis galėtų būti įjungtas, jam vis dar reikalingas Vokietijos reguliuotojų pritarimas ir gali būti pradėta kelių mėnesių trukmės Europos Komisijos (EK) analizė.

„Nord Stream 2“ nėra projektas, atitinkantis bendrus Europos interesus“, – naujienų agentūrai AFP sakė EK atstovas. Briuselio „tikslas yra užtikrinti, kad „Nord Stream 2“ veiktų skaidriai ir nediskriminuojant bei laikantis tarptautinės ir Europos energetikos teisės“, pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)