„Pakeitimų tikslas yra paruošti nacionalinę teisinę bazę svarbiausiems ateinančių 10 metų elektros rinkos pokyčiams, kuomet vartotojams atsiras vis daugiau naujų galimybių aktyviai dalyvauti rinkoje“, – pristatydama pluošto įstatymų pataisas Seime teigė energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Pasak jos, įstatymų paketas yra svarbi Lietuvos elektros energetikos sektoriaus žaliosios transformacijos dalis.

Pakeitimais, anot viceministrės, siekiama sudaryti palankesnes sąlygas žmonėms tapti mažiau priklausomiems nuo elektros kainų, kurių augimas dabar stebimas, o naudoti savo pasigamintą energiją, ją kaupti, parduoti ar mainytis, jungtis į energetikos bendrijas, teikti energijos kaupimo, elektromobilių įkrovimo paslaugas.

„Tiek aktyvūs vartotojai, tiek energetinės bendruomenės, tiek gaminantys vartotojai bus nepriklausomi nuo elektros kainų šuolio, kadangi jie neįsigis elektros energijos iš biržos ir iš nepriklausomo tiekėjo, o patys pasigamins“, – teigė I. Žilienė.

Pasak jos, į gyventojų energetinę bendruomenę galės burtis sodų bendrija, daugiabutis namas, kaimo bendruomenė: galės bendrai statytis, pavyzdžiui, nutolusią saulės elektrinę ir susimažinti sąskaitas už elektrą.

I. Žilienė žadėjo, kad išmaniosios elektros apskaitos sistemą prioritetine tvarka jau nuo kitų metų nemokamai planuojama diegti neįgaliesiems.

Toliau Seimas pataisas svarstys lapkričio 4-ąją, kai jas aptars Seimo komitetai ir komisijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)