„Projektų į užsienį galimybė atsirado dėl to, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) kasmet skelbia kvietimus įgyvendinti projektus būtent trečiojo pasaulio šalyse, tokiu būdu skatina dvišalį bendradarbiavimą. Didžioji dauguma projektų būdavo vykdomi artimesnėse šalyse, pavyzdžiui, Sakartvele, Armėnijoje, Moldovoje.

Tai net geopolitine prasme Lietuvai svarbu palaikyti ryšius su tomis šalimis. Tiesiog turėjome tokią galimybę, sutapo aplinkybės, kad vienas iš mūsų partnerių saulės sektoriuje kurį laiką dirbo Nigerijoje“, – Eltai sakė „Solet Technics“ vadovas Andrius Karazinas.

Medžiagos saulės elektrinei iš Lietuvos į Afriką vyko laivu.
„Buvome išsiaiškinę, kad tai kone humanitarinė pagalba, vis tik dovana, tai pradžioje turėjome informaciją, kad (siunta – ELTA) nebus apmuitinta. Atplaukę į uostą sužinojome, kad turėsime mokėti didelius muitus. Kelis mėnesius vyko susirašinėjimai, ten ir universitetas kovojo. Galiausiai radome išeitį, teko ir universitetui šiek tiek daugiau prisidėti, partneris sutiko šiek tiek daugiau susimokėti iš savo pusės“, – transportavimo aplinkybes prisiminė įmonės direktorius.

Pasak jo, fiziniai darbai netruko ilgai – per 2–3 savaites buvo sumontuota saulės elektrinė, dokumentų ir įrangos suderinamumo procesas užtruko apie pusę metų.

„(Elektros – ELTA) atsipirkimas yra iškart, pas juos yra sudėtinga su tinklu – jis yra nepatikimas, 3–4 kartus per dieną ta elektra dingsta. Jie turi ir akumuliatorinę, ir generatorius, kurie būtent elektros dingimo metu galėtų užtikrinti elektros energiją. Dalį akumuliatorių ta elektrinė pakeitė“, – teigė A. Karazinas.

Pasak jo, bus atliekamas ir elektrinės monitoringas.

„Yra interneto ryšys, tai stebėsime, matysime internete jos darbą ir galėsime reaguoti, jei kažkas atsitiks. Kita vertus, yra jų komanda, kuri prie elektrinių faktiškai darbuojasi kiekvieną dieną – reikia ir žolę nupjauti, ir kitus, eksploatacinius, darbus pasidaryti. Žodžiu, naudoja ne tik paties universiteto aprūpinimui iš dalies elektra, bet dar ir iš to mokosi patys“, – sakė „Solet Technics“ vadovas.

A. Karazino teigimu, bendrovė ketina vykdyti dar vieną projektą pagal dvišalį bendradarbiavimą su APVA.

„Konkrečiai Ilorino mieste yra bendruomeninė mokykla, kur nemokamai vaikai yra mokomi raštingumo. Dabar jie yra pradėję renovacijos procesą irgi faktiškai iš rėmimo lėšų, nes su valstybiniu rėmimu ten yra sudėtinga. Norėtume palengvinti mokyklų išsilaikymą įrengiant joms elektrines, nes elektra vis tiek yra naudojama mokymosi proceso metu, tai tikimės, galbūt kitais metais bandysime teikti paraišką“, – komentavo direktorius.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)