Įvedus suvartojamos elektros energijos kiekį per mėnesį arba per metus, VERT skaičiuoklė apskaičiuoja, kokia būtų vidutinė sąskaita per mėnesį, taip pat detalizuoja taikomus tarifus.

Skaičiuoklė pateikiama svetainėje skaiciuokle.vert.lt – į ją nukreipiama ir iš VERT svetainės. Nurodoma, kad skaičiuoklė veikia su pagrindinėmis interneto naršyklėmis.
VERT skaičiuoklė

„Kainų palyginimo skaičiuoklė – itin patogus įrankis, kuris palengvins pasirinkimo procesą, leis išvengti painiavos, renkantis tiekėją bei bandant palyginti skirtingų tiekėjų siūlomus elektros energijos tiekimo planus. Skaičiuoklėje galima pamatyti preliminarias tiekėjų siūlomas kainas pagal suvartojamą elektros energijos kiekį. Tai, kas daugeliui skamba sudėtingai, iš tiesų pasiekiama keliais nesudėtingais žingsniais,“ – pranešime spaudai tvirtina VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Anot R. Pociaus, panašią kainų palyginimo skaičiuoklę yra įdiegę ir airiai bei suomiai – šia gerąja praktika pasinaudota kuriant skaičiuoklę, mat minėtose valstybėse liberalizacijos procesas jau baigtas.

Kaip naudotis – pakanka vieno skaičiaus

Kainų palyginimo skaičiuokle naudotis nesudėtinga – tereikia žinoti, kiek elektros energijos suvartojama per mėnesį arba per metus. Vienas vidutinis namų ūkis Lietuvoje suvartoja kiek mažiau nei 150 kilovatvalandžių elektros energijos per mėnesį.

Įvedus vieną skaičių, kainų palyginimo skaičiuoklė suras visus pasiūlymus ir puslapio viršuje parodys pigiausią variantą

Kainų palyginimo skaičiuoklėje pateikiamos preliminarios elektros energijos planų kainos.

Vartotojas, išsirinkęs jam labiausiai tinkamą planą, bus nusiųstas į konkretaus elektros tiekėjo tinklapį, kuriame galės išsirinkti konkretų planą ir su tiekėju sudaryti sutartį, rinktis papildomų naudų ir nuolaidų.

Nors preliminariai įvertinti pakanka vieno skaičiaus, skaičiuoklė leidžia koreguoti kitas įvestis, pvz., lyginti tiekėjus pagal tai, kuriuo paros metu suvartojama daugiau elektros energijos, ar aktualu vienos laiko zonos, ar dviejų laiko zonų planai.

„Tiesa, jeigu šiuo metu neturite dviejų laiko zonų skaitiklio, tačiau norite plano su dviejų laiko zonų kainodara, jūsų sutartis galimai užtruks įsigalioti, iki kol Energijos skirstymo operatorius pakeis jūsų skaitiklį“, – įspėja VERT.

Skaičiuoklėje leidžiama pasirinkti lyginti planus pagal tai, ar elektros energija yra iš atsinaujinančių energijos išteklių.

Elektros energijos tiekėjų planus galima palyginti pagal kainos fiksavimo trukmę, pavyzdžiui, užfiksuotus 1–12 mėn., 13–24 mėn. ar ilgesnių nei 2 metų trukmės kainų pasiūlymus.

Paspaudus „Kas sudaro sąskaitą“, galima pamatyti, kokia tiekėjo taikoma nuolaida įtraukta skaičiuojant ir kita detali informacija apie tai, kas sudaro elektros energijos sąskaitą.

„Delfi“ jau rašė, kad verta būti apdairiems ir skaityti galutines sutartis, – dalis tiekėjų, nutraukiant sutartis anksčiau laiko, reikalauja nuolaidas grąžinti. Be to, dabar elektros energijos kainos rekordiškai aukštos – reiktų pasvarstyti, ar verta jas fiksuoti ilgam.

Ko neparodo skaičiuoklė – tai palyginimo su dabartine sąskaita, taikant visuomeninio tiekimo tarifus, arba nepalygina su tuo, kokia būtų garantinio tiekimo kaina.

Lietuva tarp Baltijos valstybių – paskutinė

Elektros rinkos liberalizacija vyksta visoje Europos Sąjungoje. Lietuva šį procesą pradėjo dar 2009-aisiais, o dabar žengia paskutiniuosius jo žingsnius. Estija tai padarė 2013 m., o Latvija – 2015 m.

Rinkos liberalizavimo etapai nustatyti remiantis Lietuvos Respublikos elektros energijos energetikos įstatymu, kuriame apibrėžta, kaip ir kada vartotojams bus nutrauktas visuomeninis tiekimas. Vartotojai negali pasirinkti ir būti perkelti į kitą etapą, inktis tą patį visuomeninį tiekimą gali tik iki įstatyme numatyto termino.

Visuomeninis tiekėjas savo paslaugų teikimą nutrauks, kai baigsis konkrečiam etapui numatytas laikas pasirinkti tiekėją. Nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo, bus nutrauktas elektros energijos tiekimas visuomenine elektros energijos tiekimo kaina ir bus pradėtas taikyti garantinis elektros energijos tiekimas – „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) užtikrins garantinį tiekimą padidinta kaina. ESO garantinį tiekimą privalo užtikrinti tik 6 mėnesius, o vėliau vis tiek bus būtina pasirinkti nepriklausomą tiekėją.
Renatas Pocius

VERT paaiškina, kad liberalizavimu siekiama konkurencingos elektros energijos rinkos – tai reiškia valstybės sprendimą atsisakyti monopolinių sąlygų, nebereguliuoti elektros energijos kainos ir pereiti prie konkurencingos elektros tiekimo rinkos.

„Tai užtikrins aukštą paslaugų kokybę už geriausią kainą – Lietuvoje anksčiau buvo atvertos kitos rinkos šakos, pavyzdžiui, mobiliojo ryšio sektorius, kuris dabar yra vienas iš efektyviausių Europoje. Europos valstybėse tik atvirai konkuruojančios įmonės gali pasiūlyti geriausią kainos ir paslaugos kokybės santykį. Valstybė toliau reguliuos tik kai kurias kainos dedamąsias – už elektros energijos perdavimo, skirstymo ir viešuosius interesus atitinkančias paslaugas. Elektros energijos įsigijimo ir tiekimo kainas nustatys konkurencija ir kaina biržoje“, – paaiškina VERT.

Konkurencinga elektros tiekimo rinka pasiūlys ir kitų naudingų sprendimų Lietuvos gyventojams: naujų paslaugų, įvairesnių planų (pvz., elektros pardavimą kartu su kitomis ryšio paslaugomis ir pan.), palankesnių tarifų, išmaniųjų sprendimų ir pan.

„Pasirinkę tiekėją, elektros energiją pirksite pigiau nei garantinio tiekimo atveju. Tiekimo įmonėms konkuruojant, gausite geresnį aptarnavimą ir galėsite rinktis iš įvairių jums siūlomų papildomų paslaugų“, – patikina reguliatorius.

VERT kviečia į konsultacijas V. Kudirkos aikštėje, Vilniuje

VERT ekspertai visus, besidominčius elektros energijos tiekimu, rugsėjo 23 dieną nuo 12 iki 15 valandos konsultuos V. Kudirkos aikštėje, Vilniuje. Visi besidomintys bus informuoti apie elektros energijos tiekėjo pasirinkimą, supažindinti su skaičiuokle. Iki šiol VERT ekspertai jau lankėsi 42 savivaldybėse.

„Džiaugiuosi, jog profesionalios VERT ekspertų konsultacijos itin populiarios. Tiek vasaros metu, tiek prasidėjus rudeniui gyventojai aktyviai domisi elektros tiekėjų pasirinkimu, užduoda rūpimus klausimus. Elektros rinkos liberalizacija vyksta sklandžiai ir efektyviai. Pirmu elektros tiekėjo pasirinkimo etapu elektros tiekėją pasirinko 99 proc. vartotojų. Tikiuosi, jog ne ką mažiau sėkmingas bus ir jau įsibėgėjęs antrasis elektros rinkos liberalizacijos etapas“, – sako VERT pirmininkas R. Pocius.

VERT nurodo, kad atsako į vartotojų klausimus

VERT ekspertai visoje Lietuvoje konsultuoja besidominčius elektros energijos tiekėjo pasirinkimu, atsako į visus rūpimus klausimus, pasakoja, kodėl svarbu pasirinkti elektros energijos tiekėją, kiek elektros energijos tiekėjų yra, kur kreiptis, norint pasirinkti elektros energijos tiekėją, ką daryti, jeigu kyla neaiškumų tolesniais etapais, kas bus, jeigu nepasirinks elektros energijos tiekėjo, kas yra garantinis tiekimas. Suteikia informacijos apie tai, į ką svarbu atkreipti dėmesį sudarant sutartis su elektros energijos tiekėjais, supažindina su nauju VERT įrankiu – kainų palyginimo skaičiuokle.

Kas sudaro elektros kainą?

Elektros energijos kainą šiuo metu sudaro 6 dalys.

Pirmiausia, tai paties produkto – elektros energijos – kaina. VERT šios kainos dalies nereguliuoja ir nepriklausomi elektros energijos tiekėjai konkuruoja, siūlydami kainas.

Antra dalis – tiekimo kaina, tai tiekėjų veiklos sąnaudos, patiriamos vykdant elektros energijos tiekimo veiklą (pvz., klientų aptarnavimas, sąskaitų išrašymas ir pan.). VERT šios dalies taip pat nereguliuoja.

Trečia dalis – elektros energijos perdavimo kaina aukštos įtampos linijomis. Tai jau VERT reguliuojama dalis, kurią sudaro perdavimo sistemos operatoriaus sąnaudos dėl elektros energijos persiuntimo aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinklais.

Ketvirta dalis – sisteminių paslaugų kaina. VERT šią dalį reguliuoja, ją sudaro paslaugos, kurios užtikrina energetikos sistemos darbo stabilumą ir patikimumą, sisteminių avarijų prevenciją ir likvidavimą, reikiamą galios rezervą bei pralaidumą perdavimo tinklais laikantis nustatytų elektros energijos tiekimo kokybės ir patikimumo ribų.

Penkta dalis – elektros energijos skirstymo kaina. Tai VERT reguliuojama dalis, kurią sudaro skirstomųjų tinklų įmonių, paskirstant elektros energiją vidutinės ir žemos įtampos tinklais, patiriami kaštai. Elektros energijos skirstymo kaina priklauso nuo įtampos, iš kurios vartotojai gauna (vartoja) elektros energiją.

Šeštoji dalis – viešuosius interesus atitinkančios paslaugos (VIAP) kaina. Tai VERT reguliuojama dalis, skirta elektros energijai gaminti iš atsinaujinančių energijos išteklių, balansuoti perdavimo ir skirstymo tinkle, centralizuotai prekybai vykdyti bei kitoms VIAP sąnaudoms, tokioms kaip atsinaujinančius energijos išteklius naudojančių elektrinių prijungimas, VIAP paslaugų administravimas ir pan.

Prie visų dalių sumos dar prisideda pridėtinės vertės mokestis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (471)