„Tai yra pirmosios instancijos ES teismo sprendimas, analizuojame šį sprendimą, įsigilinus į ES Bendrojo Teismo argumentus apsispręsime dėl tolesnių veiksmų“, – teigia ministerija komentare BNS.

Pasak ministerijos, jos pirminis vertinimas yra toks, kad ESBT atšaukė Europos Komisijos sprendimą ne dėl paties sprendimo turinio, bet dėl procedūrinių trūkumų, kuomet Komisija priėmė sprendimą neatlikusi formalaus rinkos tyrimo.

„Energetikos ministerija bendradarbiaus su Europos Komisija tam, kad ES Bendrojo Teismo indikuoti procedūriniai Europos Komisijos sprendimo trūkumai būtų kuo greičiau pašalinti ir būtų priimtas pakartotinis Europos Komisijos sprendimas dėl valstybės pagalbos schemos SGD terminalo būtinojo kiekio paskirtajam tiekėjui pakartotinio suderinimo“, – teigia ministerija.

Anot ministerijos, ESBT „didžiąja dalimi“ kaip nepagrįstus atmetė ieškovų, tai yra bendrovių „Achema“ ir „Achema Gas Trade“, argumentus, kuriais esą kvestionuota SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo ir būtinojo kiekio paskirtojo tiekimo paslaugos reikalingumas ir pagrįstumas šalies gamtinių dujų tiekimo saugumo užtikrinimui, bei kompensacijos šią paslaugą teikiančiam paskirtajam tiekėjui (buvusiai „Litgas“, dabar – „Ignitis“).

ESBT paskelbė verdiktą dėl Europos Komisijos 2018 metų spalio 31 dienos sprendimo, kuriuo buvo patvirtinta nuo 2016 metų iki 2018 metų pabaigos taikyta valstybės pagalbos schema, ir nauja, pakeista schema, kuri pradėta taikyti nuo 2019 metų iki 2024 metų pabaigos.

ESBT teigia, kad EK privalėjo turėti pagrįstų abejonių dėl 2015 metais pakeistos ir nuo 2016 metų įsigaliojusios tvarkos, kai terminalo išlaikymo milijoninės vertės kaštai buvo paskirstyti tarp šilumos gamintojų ir kitų didžiųjų dujų vartotojų, pavyzdžiui „Achemos“, Lietuvos elektrinės ir kitų.

„Ginčijamas sprendimas turi būti panaikintas ta dalimi, kiek Komisija nusprendė nekelti prieštaravimų valstybės pagalbai, kylančiai iš 2016 metų pataisų“, – rašoma ESBT nutartyje.

Kita vertus, pasak teismo, „Achemai“ ir bendrovei „Achema Gas Trade“ nepavyko įrodyti, kad EK privalėjo turėti abejonių ir dėl 2018 metais priimtos valstybės pagalbos schemos, pagal kurią nuo 2019 metų buvo atsisakyta reikalavimo didiesiems energijos gamintojams pirkti dujas iš bendrovės „Litgas“ („Ignitis“), o įmonės sąnaudos, kaip ir anksčiau, kompensuojamos iš vadinamosios SGD terminalo saugumo dedamosios.

„Achemos grupė“ trečiadienį pranešė, kad teismas iš dalies patenkino Jonavos trąšų gamintojos „Achema“ ir prekybos dujomis įmonė „Achema Gas Trade“ skundą.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) šių metų pavasarį teisėta pripažino nuo 2019-ųjų galiojančią Klaipėdos SGD terminalo išlaikymo tvarką. „Achema“ tuomet pareiškė, kad teismo išvadą iš esmės lėmė Lietuvos ir ES geopolitiniai tikslai, o ne teisiniai aspektai.

Pasak bendrovės teisininkų, 2018 metais su EK suderinta nauja SGD terminalo išlaikymo schema sudaro nevienodas konkurencines sąlygas valstybės kontroliuojamai bendrovei „Ignitis“, perkančiai dujas pagal ilgalaikę sutartį su Norvegijos koncernu „Equinor“, ir kitoms dujų prekybos įmonėms.

Apie 10 proc. terminalo operatorės „Klaipėdos nafta“ akcijų turinti „Achema“ teismams skundė beveik visus su SGD terminalo išlaikymu susijusius sprendimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)