Operatorė „Litgrid“ teigia, kad tai neturės įtakos sinchronizavimo eigai, o sutartį su tiekėju planuojama pasirašyti dar šiemet.

„Gautuose pasiūlymuose pateikti techniniai sprendiniai neatitiko kompleksinių „Litgrid“ reikalavimų, todėl konkursas pasibaigė atmetus visus gautus pasiūlymus. Siekdami kuo geresnio rezultato, nuo rugpjūčio 23 dienos pakartotinai vykdome pirkimą“, – BNS teigė „Litgrid“.

Naujų kompensatorių projektavimo, gamybos, įrengimo ir techninio aptarnavimo konkurso sąlygos išlieka tos pačios, o dalyvauti jame pakviesti visi anksčiau pasiūlymus teikę dalyviai.

Pernai rugsėjį paskelbtame konkurse „Litgrid“ sulaukė penkių įmonių ar jų grupių paraiškų, skelbiama centriniame viešųjų pirkimų portale.

Pasiūlymus pateikė Lietuvos energetikos grupės „Epso-G“ bendrovė „Tetas“, Austrijos „Andritz Hydro“, Švedijos ABB su „ABB Power Grids Sweden“, Vokietijos „Siemens energy global“ su „Siemens Energy“ Lietuvos filialu, Ispanijos „TSK Electronica y Electricidad“ su Italijos „Ansaldo Energia“.

Ataskaitoje nurodoma, kad dalyviai nepateikė būtinų dokumentų arba tai padarė netinkamai. Be to, vienas dalyvis pateikė pretenziją dėl konkurso sąlygų, tačiau ji pateikta pavėluotai, todėl nenagrinėta.

Todėl rugpjūčio 17 dieną „Litgrid“ nutarė baigti konkurso procedūras ir paskelbė jį iš naujo.

„Litgrid“ pernai rugsėjį skelbė, kad sutartį su tiekėju planuojama pasirašyti antrąjį šių metų ketvirtį. Įmonė BNS pranešė, kad dabar sutartį ketinama pasirašyti iki šių metų pabaigos.

Sinchroninis kompensatorius užtikrina tinklo inerciją – tai didelis besisukantis variklis, kuris pats negamina elektros, o ją naudoja. Sukimosi sukurta inercija užtikrina stabilų sistemos dažnį ir patikimą sistemos darbą.

Lietuvoje nuspręsta juos įrengti Alytaus, Telšių ir Neries (Vilniaus rajonas) transformatorių pastotėse. Visus tris agregatus planuojama įrengti iki 2024 metų pabaigos. Vieno kompensatoriaus preliminari vertė – 25 mln. eurų, tačiau, kaip teigė „Litgrid“, galutinės kainos gali keistis.

Alytaus ir Telšių pastotes kompensatorių įrengimui už 3,57 mln. eurų (su PVM) ruošia „Tetas“.

Kompensatoriai – antras pagal vertę sinchronizavimo projektas po jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“. Jų įrengimas – vienas iš 14-kos Vyriausybės patvirtintų sinchronizavimo projektų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją