Ministras susitiko su Lenkijos vyriausybės strateginės energetinės infrastruktūros įgaliotiniu Piotru Naimskiu, su kuriuo kalbėjosi apie abiejų šalių energetikos projektus, tarp jų ir Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimą su žemyninę Europa, bendradarbiavimą judant link bendros dujų rinkos su Lenkija.

„(Kalbėtasi) apie tai, kaip geriau išnaudoti mūsų naujai pasileisiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos – GIPL, apie tai, kokios turėtų būti sąlygos ir tarifai, ir ar galimos nuolaidos tarifų per šią jungtį“, – BNS pirmadienį sakė D. Kreivys.

Pasak jo, sutarta, kad abiejų šalių perdavimo sistemų operatoriai ir reguliuojančios institucijos toliau nagrinės šį klausimą ir pateiks galimus sprendimus dėl galimybės sudaryti kuo palankesnes sąlygas prekybai dujotiekiu.

„Tarifai yra taikomi ant jungties atsižvelgiant į kaštus, kuriuos patiria operatoriai. Tai mūsų operatoriai, kartu su reguliatoriais ieškotų galimybės, kad tie tarifai būtų kuo mažesni, kad įgalintų kuo didesnę prekybą į vieną ir kitą pusę per GIPL jungtį“, – aiškino D. Kreivys.

Pasak ministro, turint omenyje Lenkijos dujų rinkos augimą, didelį Ukrainos dujų poreikį, „yra didelė tikimybė, kad mūsų dujos ras rinką centrinėje ir rytų Europoje“ būtent per GIPL dujotiekį.

D. Kreivys sekmadienį ir pirmadienį Lenkijoje dalyvavo kasmetinėje konferencijoje „Gazterm“, suburiančioje Lenkijos ir kitų šalių energetikos sektoriaus atstovus. Šiemet renginys skirtas aptarti gamtinių dujų vaidmenį Trijų jūrų iniciatyvos šalims pereinant prie švarios energetikos, praneša Energetikos ministerija.

D. Kreivys konferencijoje pažymėjo, kad gamtinės dujos artimiausiu metu dar išliks svarbiu energijos šaltiniu, užtikrinančiu nepertraukiamą energijos tiekimą dėl gamtinių sąlygų susidarius atsinaujinančios energijos tiekimo pertrūkiams.

„Gamtinių dujų importo diversifikacija ir importas iš saugių ir patikimų energijos tiekėjų yra abiejų šalių energetikos prioritetas. Tinkamai išnaudodami esamą infrastruktūrą galime siekti komerciškai patrauklios, konkurencingos ir vartotojams ekonomiškai naudingos gamtinių dujų rinkos sukūrimo centrinėje ir rytų Europoje“, – pranešime sako D. Kreivys.

Kalbėdamas, kaip būtų galima geriau išnaudoti esamą gamtinių dujų infrastruktūrą siekiant stiprinti Trijų jūrų iniciatyvos šalių energetinį saugumą ir užtikrinti regioninės gamtinių dujų rinkos plėtrą, energetikos ministras nurodė tris sąlygas – gerai išplėtota gamtinių dujų infrastruktūra, taip pat efektyviai ir skaidriai veikianti reguliacinė sistema bei barjerų energijos tiekimui panaikinimas.

„Visos šios sąlygos jau yra arba bus sukurtos artimiausiu metu. Lietuvos-Lenkijos gamtinių dujų jungtis GIPL turi potencialą tapti gamtinių dujų rinkų integracijos nuo Helsinkio iki Bukarešto katalizatoriumi“, – teigiama pranešime.

Sekmadienį ir pirmadienį trukusio vizito metu energetikos ministras susitiko ir su Lenkijos energetikos įmonių, Ukrainos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatoriaus atstovais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)