„Vystymo planų patvirtinimas yra viena esminių sąlygų siekiant įgyvendinti elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projektą“, – rašoma Vyriausybės kanceliarijos pažymoje.

Už projektą atsakinga „Litgrid“ rugpjūčio viduryje paskelbė „Harmony Link“ kabelio tiesimo konkursą. Kabelis yra svarbiausia „Harmony Link“ projekto dalis.

Konkurso laimėtojas turės nutiesti 700 megavatų (MW) galios nuolatinės srovės aukštos įtampos kabelį, kuris sujungs Žarnoviecų pastotę Lenkijos Pomeranijos regione su Darbėnų pastote Kretingos rajone Lietuvoje.

Viso „Harmony Link“ projekto vertė siekia apie 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų – Europos infrastruktūros tinklų priemonės (EITP) parama.

„Harmony Link“ bus jau antroji Lietuvą ir Lenkiją jungianti elektros jungtis. Kartu su sausumos jungtimi „LitPol Link“ ji leis sinchronizuoti Baltijos šalių elektros sistemas su Europa.

Nauja Darbėnų skirstykla Kretingos rajone vakarų Lietuvoje yra vienas svarbiausių sinchronizavimo projektų – jis integruos į bendrą sistemą „Harmony Link“. „Litgrid“ birželį pranešė, kad ieško skirstyklos rangovo.

Šiuo metu jau įgyvendinti trys iš 14 sinchronizacijos projektų. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizavimui reikalingų darbų.

Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Sinchronizuotis su Europa Baltijos šalys planuoja iki 2025 metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją