Prekeivių dėmesio centre yra uragano „Ida“, kuris sekmadienį pasiekė JAV pakrantę ir užgriuvo Luizianos valstiją, padariniai. Prognozės dėl sumažėjusios naftos gavybos Meksikos įlankoje atūžus uraganui lėmė, kad praėjusią savaitę žaliavų kainos pakilo 10 procentų.

Rinka taip pat laukia naujų signalų dėl būsimo gavybos lygio iš OPEC+ narių, kurių artimiausias posėdis įvyks rugsėjo 1 dieną.

Spalio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ pirmadienį ryte siekė 72,8 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,1 JAV dolerio, arba 0,14 proc. didesnė nei ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje. Penktadienį šie sandoriai pabrango 1,63 JAV dolerio, arba 2,3 proc. iki 72,7 JAV dolerio už barelį.

O spalio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) pirmadienį ryte buvo 68,51 JAV dolerio už barelį – 0,23 JAV dolerio, arba 0,33 proc. mažesnė nei ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje. Penktadienį šių sandorių vertė ūgtelėjo 1,32 JAV dolerio, arba 2 proc. iki 68,74 JAV dolerio už barelį.

Laukiant uragano Meksikos įlankoje, naftos gręžinių darbas buvo sustabdytas, todėl per dieną buvo išgaunama tik 1,74 mln. barelių naftos – vos 15 proc. viso JAV išgaunamo kiekio.

Uragano „Ida“ įtaka naftos kainoms priklausys nuo faktinės žalos platformoms ir naftos perdirbimo gamykloms, teigė konsultacijų bendrovės „Vandana Insights“ įkūrėja Vandana Hari.

„Jei atviroje jūroje esančios platformos išvengs žalos – o atrodo, kad išvengė – tai naftos kainų prieaugis, susidaręs, kai sustabdžius platformas gavyba siekė tik 1,74 mln. barelių, pranyks“, – mano ekspertė.

Visas dėmesys bus sutelktas į naftos perdirbėjų padėtį Luizianoje, atsižvelgiant į tai, kad valstijoje yra daug tokių įmonių, pridūrė V. Hari.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją