Gyventojai per metus suvartojantys nuo 1000 kWh iki 5000 kWh elektros energijos iki 2021-ųjų gruodžio18-osios turi pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją.

Kaip buvo aiškinama Energetinių tyrimų instituto, tai palies daugelį, net ir tuos asmenis, kurie būstuose gyvena vieni, mat išdalinus sunaudojamą kiekį tai yra apie 84-85 kWh per mėnesį.

Energetinių tyrimų institutas feisbuke paskaičiavo, kaip atrodytų gyventojų sąskaitos už elektrą pasirinkus vieną ar kitą tiekėją.

Buvo aiškinama, kad skaičiavimams buvo pasirinktos ir tam tikros sąlygos. Pirmoji ta, kad buvo pasirinkti tarifai su nuolaidomis, kurias dažniausiai suteikia tiekėjai sudarant ilgalaikę tiekimo sutartį. Šiais atvejais taip pat buvo rankamasis fiksuotas tarifas ir sudaroma 24 mėn. sutartis.

Antrasis dalykas, kaip buvo teigiama, tas, kad skaičiavimai atlikti imant 200 kWh ir 300 kWh elektros enrgijos sunaudojimą per mėnesį, kuris atitinka 2-4 asmenų šeimos energijos sunaudojimą.

Trečiasis dalykas – lyginant kainas buvo pasirinktas ir dieninio bei naktinio elektros suvartojimo santykis, kuris atitinka 60 proc. dieną ir 40 proc. naktį. Vieno tarifo zonai taikomas vienas tarifas.

Lentelėje matoma, kad asmeniui renkantis vienos laiko zonos tarifą didžiausios sąskaitos, tiek sunaudojant 200 kWh, tiek 300 kWh, gyventojas sulauktų iš įmonės „Ignitis“. Sumos, atitinkamai, siektų 37 Eur ir 54 Eur per mėnesį.

Mažiausias sąskaitas, kaip tikinama, gautų pasirinkę „Perlas Energija“ elektros tiekėją. Čia 200 kWh kainuotų 34,6 Eur, o 300 kWh – 50,4 Eur. Pasirinkusiems įmones „Enefit“ ir „Elektrum“ už elektrą tektų mokėti keletu eurų daugiau.

Pasirinkusiems dviejų laiko zonų tarifo skaičiavimą, situacija iš esmės stipriai nesikeičia. Čia, remiantis viešai pateikiamais tarifų įkainiais, brangiausiai taip pat tektų mokėti už „Ignitis“ paslaugas. 200 kWh kainuotų 36,08 Eur mėnesiui, o už 300 kWh tektų pakloti 52,62 Eur.

Mažiausius tarifus ir šiuo atveju siūlo įmonė „Perlas Energija“. Čia 200 kWh kainuotų 34,72 Eur, o 300 kWh – 50,58 Eur mėnesiui.

Energetiniu tyrimų institutas įspėjo, kad skaičiavimo rezultatai yra preliminarūs, pagal šiuo metu viešai pateikiamus duomenis, o pats institutas nėra susijęs nė su vienu nepriklausomu elektros tiekėju ar kita energetikos kompanija.

„Delfi“ primena, kad 2020 m. gegužės 7 d. LR Seimas, remdamasis Europos Sąjungos reglamentavimu, priėmė Elektros energetikos įstatymo pataisas. Pagal jas, bus laipsniškai panaikintas mažmeninių elektros kainų reguliavimas buitiniams vartotojams.

Iki 2023 metų pasirinkti tiekėją turės visi šalies gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)