Lenkijos magistralinių dujotiekių operatorė „Gaz-System“, projektą įgyvendinanti kartu su Danijos „Energinet“, pranešė, jog laivas „Castorone“ praėjusį sekmadienį pradėjo kloti vamzdyną Baltijos jūros dugnu Danijos vandenyse netoli Bornholmo salos.

Už strateginę infrastruktūrą atsakingas Lenkijos vyriausybės įgaliotinis Petras Naimskis pabrėžė, kad „Baltic pipe“ projektas sėkmingai įgyvendinamas ir bus užbaigtas pagal numatytą grafiką – ateinančių metų rudenį.

Rangove pasirinkta Italijos bendrovė „Saipem“, kuri už 280 mln. eurų turimais specialiais laivais nuties 275 kilometrų ilgio dujotiekio atkarpą jūroje.

Projekto užbaigimas 2022 metų rudenį sutampa su Lenkijos planais nebepratęsti ilgalaikės sutarties su Rusijos dujų tiekėju „Gazprom“, kuri baigs galioti 2022-aisiais.

10 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo dujotiekio, kuris iš viso bus 900 kilometrų ilgio, pagrindinė paskirtis – Norvegijos gamtinių dujų tiekimas per Daniją, Švedijos pakrantę ir Baltijos jūrą į Lenkiją bei jos kaimynes. Vamzdyną numatyta sujungti su Lenkijos suskystintų gamtinių dujų terminalu Svinouiscyje, kad dujas galima būtų pumpuoti ir atbuline kryptimi – į Švediją ir Daniją.

Europos Sąjunga šio projekto įgyvendinimui skyrė beveik 270 mln. eurų finansavimą.

Lenkijos valstybės kontroliuojama naftos ir dujų įmonė „Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo“ (PGNiG) pastarąjį dešimtmetį įsigijo kelias dešimtis dujų gavybos Norvegijos kontinentiniame šelfe licencijų, kad galėtų užtikrinti dujų tiekimą dujotiekiu „Baltic Pipe“, kurio idėja kilo prieš du dešimtmečius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)