„Matydama didžiulį finansavimo poreikį ministerija skyrė papildomą finansavimą saulės elektrinių įsirengimui, tad visi žmonės, kurie teikė paraiškas ir gavo teigiamą įvertinimą, gaus finansavimą“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Mėnesio pradžioje baigus vertinti per balandį pateiktas paraiškas, 1,5 mln. eurų buvo skirti 881 gyventojui saulės elektrinėms iš elektrinių parkų įsigyti. Didžiulio populiarumo susilaukė galimybė įsirengti savo nuosavą saulės elektrinę ant namo stogo ar kitoje nuosavybės teise priklausančioje teritorijoje. Tokių paraiškų teigiamai įvertinta buvo 4050, o prašoma paramos suma siekia 11 mln. eurų ir viršijo iš anksto planuotą paramos sumą. Tad 2500 paraiškų buvo įtrauktos į rezervinį sąrašą, šiuo metu finansavimas joms taip pat yra garantuotas.

Visi gyventojai, kurių registracijos formos įvertintos teigiamai ir buvo įtrauktos į rezervinį sąrašą, per artimiausias 5 dienas gaus pranešimus apie jiems skirtą finansavimą per Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) informacinę sistemą APVIS.

Jei būtų įrengtos visos nuosavos saulės elektrinės pagal pateiktas paraiškas, Lietuvoje būtų sukurti papildomi 34 MW saulės elektrinių pajėgumai. Didžioji dalis pareiškėjų planuoja įsirengti 10 kW elektrines. Tokia saulės elektrinių galia per metus sutaupytų 20 400 tonų CO2.

Finansinio skatinimo priemonės buvo skirtos gyventojams, kurie saulės elektrines įsirengs savo namuose arba geografiškai nutolusioje vietoje, galėjo gauti 243 eurų arba 323 eurų kompensaciją už 1 kW, priklausomai nuo to, ar elektrinę įrenginės su inverteriu ar be jo.

Praėjusiais metais saulės elektrinėms įsirengti arba įsigyti jau buvo skirta 30,2 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)