330 kV skirstykla vakarų Lietuvoje yra vienas svarbiausių sinchronizavimo projektų – jis integruos į bendrą sistemą naują jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“.

„Darbėnai yra strategiškai svarbi Lietuvos elektros perdavimo sistemos vieta, kurioje prasidės „Harmony Link“ jūrinė jungtis su Lenkija. Naujoji skirstykla jungtį apjungs su nauja statoma 330 kV oro linija Darbėnai-Bitėnai ir jau veikiančia oro linija Klaipėda-Grobinė“, – pranešime teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Konkurso laimėtojas parengs techninį ir darbo projektus ir atliks rangos darbus. Sutartį su juo planuojama pasirašyti iki šių metų pabaigos.

Darbėnų skirstykla Žynelių kaime bus sujungta su Pagėgių savivaldybėje esančia Bitėnų pastote nauja beveik 140 km ilgio oro linija Darbėnai-Bitėnai.

Šiuo metu jau įgyvendinti trys iš 14 sinchronizacijos projektų. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizavimui reikalingų darbų.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Baltijos šalių prisijungimas prie žemyninės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis šalimis planuojamas užbaigti 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)