Investuotojai optimistiškai vertina naftos paklausos atsigavimą šią vasarą dėl vakcinavimo nuo koronaviruso kampanijų, leidžiančių keliauti vis didesniam skaičiui žmonių Europoje ir JAV, rašo „Trading Economics“.

Rugpjūčio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ pirmadienį ryte siekė 73,69 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,18 JAV dolerio, arba 0,24 proc. didesnė nei baigiantis ankstesnei prekybos sesijai. Penktadienį šie sandoriai pabrango 0,43 JAV dolerio, arba 0,6 proc., iki 73,51 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu liepos mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) siekė 71,9 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,26 JAV dolerio, arba 0, 36 proc. didesnė nei ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje. Penktadienį šių sandorių vertė padidėjo 0,6 JAV dolerio, arba 0,8 proc., iki 71,64 JAV dolerio už barelį.

Praėjusią savaitę „Brent“ nafta pabrango 1,1 proc., WTI – 1 proc., praneša „MarketWatch“.

Investuotojai daugiausia dėmesio skiria deryboms dėl Irano branduolinės programos Bendrojo visapusiško veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) atkūrimo.

Rusijos ambasadorius Tarptautinėje atominės energijos agentūroje (TATENA) Michailas Uljanovas sekmadienį paskelbė apie šeštojo derybų dėl Irano branduolinio susitarimo etapo pabaigą, pažymėdamas, kad kitas derybininkų susitikimas gali tapti paskutiniu.

Anksčiau M. Uljanovas teigė, kad iki prezidento rinkimų Irane nepavyks pasiekti susitarimo dėl JCPOA atkūrimo. Visgi Jungtinės Valstijos teigė tęsiančios derybas su Iranu, kad būtų grįžta prie 2015 metais sudaryto susitarimo valdant naujajam Irano vadovui.

„Mes ir toliau diskutuosime su savo sąjungininkėmis ir partnerėmis abipusio grįžimo prie JCPOA klausimu“, – teigė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas), turėdamas omenyje penktadienį Irane vykusius prezidento rinkimus, kuriuos laimėjo ultrakonservatyvių pažiūrų dvasininkas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis).

E. Raisi praeityje griežtai kritikavo Irano ir šešių tarptautinių tarpininkių branduolinį susitarimą. Visgi dabar jis, kaip ir kiti kandidatai, kandidatavę į prezidento postą, tvirtina esąs pasirengęs įvykdyti sandorio reikalavimus, jei prie jo grįš JAV.

Pasak daugelio analitikų, rinkimų Irane rezultatai gali turėti neigiamos įtakos derybų procesui ir atitolinti susitarimo atkūrimą.

Tuo tarpu penktadienį paskelbti paslaugas naftos sektoriui teikiančios įmonės „Baker Hughes“ duomenys parodė, kad praėjusią savaitę Jungtinėse Valstijose veikiančių naftos platformų skaičius padidėjo 8 vienetais iki 373 platformų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją