LitPol Link“ jungties išplėtimui iš viso reikalingi trys tokie autotransformatoriai. Pirmasis Lietuvą pasiekė gegužės viduryje, o trečiojo laukiama vasaros pabaigoje, praneša elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

„Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis teigia, kad antrojo autotransformatoriaus įrengimas padidins Lietuvos elektros sistemos saugumą ir savarankiškumą ir tai yra svarbus žingsnis tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa link.

„Sumontavę du autotransformatorius, techniškai turėsime galimybę prireikus veikti sinchroniniu režimu su Lenkijos elektros energetikos sistema. Trečiojo autotransformatoriaus funkcija bus rezervinė“, – pranešime teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

600 megavoltamperų (MVA) galios autotransformatorius pagamintas „General Electric“ gamykloje Gebzėje, Turkijoje. Penktadienį jis buvo atplukdytas į Klaipėdos jūrų uostą. Kaip ir pirmasis įrenginys, Klaipėdos konteinerių terminale jis buvo pakrautas į baržą ir plukdomas Nemunu iki Kauno krovinių uosto.

LitPol Link autotransformatorius

Kaune 164 tonas sveriantis autotransformatorius buvo perkeltas ant vilkiko ir specialios platformos sąstato, kuris antradienį ryte nugabeno krovinį į Alytaus rajone esančią „LitPol Link“ keitiklių stotį.

Be minėtų agregatų įrengimo, „LitPol Link“ išplėtimo projektas apima skirstyklų išplėtimą, 330 kV ir 110 kV elektros linijų rekonstrukciją. Bendros projekto investicijos siekia 22,5 mln. eurų, jis iš dalies finansuojamas iš ES Europos infrastruktūros tinklų priemonės.

Įrengti autotransformatorius reikia tam, kad po sinchronizavo su Europa „LitPol Link“ galėtų veikti sinchroniniu režimu su Lenkijos tinklais. „Litgrid“ teigimu, šalia Alytaus esanti elektros infrastruktūra – kertinė visam sinchronizavimo projektui, kadangi būtent „LitPol Link“ jungtis užtikrins žemyninės Europos ir Baltijos šalių tinklų darbą sinchroniniu režimu.

Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizavimui reikalingų darbų.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Sinchronizavimą su Europa planuojama užbaigti iki 2025 metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)