Jungtis „Harmony Link“ yra didžiausias ir brangiausias Baltijos šalių tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa projektas.

„Litgrid“ teigimu, priėmus finansavimo sprendimą abejose šalyse, jų operatorės pereis į projekto įgyvendinimo etapą ir bus pradėti vykdyti projekto grafike numatyti darbai.

„Harmony Link“ projektui numatytos investicijos siekia apie 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų sudarys iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės gauta maksimali galima parama.

Lenkijos Vyriausybės įgaliotinis strateginei energetikos infrastruktūrai Piotras Naimskis teigia, kad investicija į „Harmony Link“ yra itin reikšminga visame sinchronizavimo procese, o kartu yra puikus kaimyninių šalių bendradarbiavimo pavyzdys.

„PSE ir „Litgrid“ jau yra įrodę, kad gali drauge valdyti tokio dydžio ir sudėtingumo projektus statant „LitPol Link“ jungtį, tad perėjimas į „Harmony Link“ projekto įgyvendinimo etapą parodo efektyvų lenkų ir lietuvių bendradarbiavimą“, – pranešime sako P. Naimskis.

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis pažymėjo, kad priimtas investicinis sprendimas atvers duris praėjusiais metais pasirašyto bendradarbiavimo susitarimo įgyvendinimui.

„Šiuo metu „Litgrid“ ir PSE vykdo „Harmony Link“ reikalingus teritorijų planavimo ir poveikio aplinkai vertinimo procesus, ruošia dokumentus kabelio ir keitiklių stočių statybos konkursams, tiriame jūros dugną kabelio tiesimui. Taip pat yra įsigytas sklypas keitiklių stoties statybai Darbėnuose, šiemet baigta projekto įgyvendinimo studija“, – sako R. Masiulis.

„Harmony Link“ jungties statybos projekto įgyvendinimo etapo galutiniam investiciniam sprendimui „Litgrid“ neeilinis visuotinis akcininkų susirinkimas pritarė gegužės 17 dieną, PSE akcininkai tokį pat sprendimą priėmė gegužės 25 dieną.

Šie sprendimai papildo „Litgrid“ ir PSE bendradarbiavimo susitarimą (IPCA) dėl projekto įgyvendinimo modelio, jis pasirašytas pernai gegužę. Pagal šią sutartį operatoriai pasidalijo atsakomybę už darbus, kuriuos atliks kiekviena šalis.

„Pradėdami įgyvendinti šį projektą mes ne tik palaikome savo partnerius Lietuvoje. Svarbu ir tai, kad taip mes palaikome Europos elektros rinkos viziją, kuri yra kuriama mūsų žemyno energijos transformacijos pagrindu“, – sako PSE generalinis direktorius Eryk Klossowskis (Erikas Klosovskis).

„Litgrid“ ir PSE balandį pradėjo Baltijos jūros dugno tyrimus Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje. Lietuvoje jau įvyko „Harmony Link“ projekto teritorijų planavimo vieši svarstymai ir planuojama, kad rugpjūčio mėnesį bus tvirtinamas specialusis planas. Taip pat ruošiami dokumentai kabelio ir keitiklių stočių statybos konkursams, šiemet jau baigta projekto įgyvendinimo studija.

700 MW galios povandeninė ir sausumos aukštos įtampos nuolatinės srovės jungtis „Harmony Link“ bus maždaug 330 km ilgio. 2025 metais ji sujungs Žarnoviecų pastotę Lenkijos Pomeranijos regione su Darbėnų pastote Kretingos rajone Lietuvoje.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Desinchronizuotis nuo šios sistemos ir sinchronizuotis su Europa siekiama iki 2025 metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)