Pasak jo, iki 50 proc. kainos augimas gali atrodyti didelis dėl žemos palyginamosios bazės – kainos nuo liepos grįžta į ikipandeminį 2019 metų lygį.

„Tarifo pokytis ir buvo sąlygotas to, kad ženkliai išaugo gamtinių dujų importo kaina, prognozuojama šių metų antrąjį pusmetį, palyginti su tuo, kas buvo įskaičiuota į tarifus 2021 metų pirmam pusmečiui“, – BNS pirmadienį sakė R. Pocius.

Pasak jo, 2019 metais dujų kainos vartotojams buvo net kiek didesnės nei bus nuo liepos.

„Mūsų vartotojai šiai dienai moka mažiausiai Europos Sąjungoje už gamtines dujas. Ir tas padidėjimas gali iš pirmo žvilgsnio atrodyti pakankamai didelis. Tačiau jis grąžina kainų lygį į prieš tai buvusį pandeminį“, – sakė VERT pirmininkas.

Taryba pirmadienį patvirtino perskaičiuotas dujų kainas vartotojams. Pasak elektros ir dujų tiekimo bendrovės „Ignitis“, maistui dujas naudojantys gyventojai (iki 300 kubų per metus), per mėnesį vidutiniškai mokės 0,59 euro daugiau, o šildantieji namus (iki 20 tūkst. kubų) – apie 14 eurų daugiau.

Komentuodamas pirmadienį patvirtintas didesnes elektros kainas daugumai vartotojų, R. Pocius sakė, kad elektros rinkos prognozuojama kaina antrąjį pusmetį didės beveik penktadaliu.

„Pagrindinės augimo priežastys – pačios elektros energijos rinkos kainoje padidėjimas ir taip pat kitų išteklių prognozuojamas augimas, tai yra, ATL augimas, kuris prognozuojamas pakankamai didelis ir gamtinių dujų importo kainos augimas“, – BNS sakė R. Pocius.

Visuomeninio elektros tiekimo kaina nuo liepos 1 dienos vidutiniškai padidės apie 8,4 proc. Standartinio namų ūkio, kuris per mėnesį sunaudoja vidutiniškai apie 100 kWh elektros, išlaidos padidės apie 1,16 euro, skelbia „Ignitis“.

VERT pirmininkas nesiima prognozuoti, kokių kainų galima tikėtis kitąmet. Jas reguliuotojas patvirtins šių metų pabaigoje.

„Ne veltui savo reguliaciniame mechanizme esame nusimatę, kad tai, ką mes suprognozuojame ir tai, kas yra faktas, po to bet kokiu atveju vis tiek atsispindi vartotojams kainoje vėlesniais laikotarpiais – arba kompensuojama vartotojams mažinant kainą, arba atitinkamai įmonei („Ignitis“ – BNS) kompensuojama didinant kainą“, – komentavo R. Pocius.

„Ignitis“ analitikai gegužę paskelbtoje apžvalgoje nurodė nematantys esminių priežasčių artimoje ateityje kristi žaliavų kainoms.

Šių metų pradžioje dujų kaina beveik nesikeitė, pernai sausį jos pigo apie 18 proc. o liepą – 15-22 proc. Elektra pernai sausį brango apie 14,7 proc., o liepą, atpigus žaliavoms rinkose, pigo vidutiniškai 8 proc. Daugeliui vartotojų elektra šiek tiek brango ir nuo šių metų pradžios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)