Latvijos viešųjų paslaugų reguliavimo komisijos atstovė Baiba Jakobsonė sako, jog Latvijos ir Estijos nacionalinės reguliavimo institucijos pritarė metodikai laikydamosi nacionalinių teisės aktų.

„Šiuo metu Latvijos viešųjų paslaugų reguliavimo komisija nėra aptikusi jokių neatitikimų taikant šią metodiką“, – komentare BNS teigė ji.

Ji pabrėžė, kad metodika buvo parengta visų trijų Baltijos šalių operatorių ir neriboja ar kaip kitaip nedaro įtakos prekybai tarp Europos Sąjungos šalių.

„Dar daugiau, atsižvelgiant į Lietuvos prašymą nenaudoti Lietuvos-Baltarusijos jungčių, prekybos pralaidumai tarp trečiųjų šalių ir Baltijos valstybių sumažinti 38 proc.“, – teigia Latvijos reguliuotoja.

Latvijos komisija pakartojo, kad Rusijos institucijų prašoma pateikti elektros kilmės garantijas, jog elektra pagaminta Rusijoje, o ne Baltarusijoje, kurios elektros neįsileisti į savo rinką siekia Lietuva.

Estijos konkurencijos tarnyba BNS penktadienį taip pat teigė nenustačiusi jokių nepaaiškinamų reiškinių Baltijos šalių rinkoje, kurie verstų pradėti tyrimą.

Lietuvai raginant Latviją ir Estiją neprekiauti baltarusiška elektra, įskaitant Astravo atominę elektrinę (AE), VERT atlieka tyrimą dėl trijų šalių prekybos elektra su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, metodikos.

VERT pirmininkas Renatas Pocius Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje anksčiau minėjo, kad tikimasi, jog prie tyrimo prisijungs ir Latvijos bei Estijos reguliuotojai. Pasak jo, planuojama tyrimo išvadas turėti birželį.

Energetikos ministras Dainius Kreivys yra sakęs, kad dabartinė Talino ir Rygos vienašališkai patvirtinta metodika ne tik leidžia patekti į trijų šalių rinką Astravo elektrai, bet ir sukelia elektros kainas Lietuvoje – šalies vartotojams tai papildomai gali kainuoti apie 100 mln. eurų per metus.

Lietuva, tarpininkaujant Europos Komisijai, siekia naujos metodikos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)