Nepaisant to, agentūra savo naujausioje mėnesio ataskaitoje teigė, kad jos prognozės dėl stipraus energijos paklausos atsigavimo antrąjį pusmetį išlieka nepakitusios, nes besiplečiančios vakcinacijos programos leidžia pasaulio ekonomikai judėti į priekį.

Pasak IEA, pasaulinė naftos paklausa balandžio mėnesį, palyginti su kovu, sumažėjo 130 tūkst. barelių per dieną ir išlieka mažesnė nei praėjusių metų pabaigoje.

„Visuotinis naftos paklausos atsigavimas tebėra trapus, nes didelis COVID-19 atvejų skaičius tokiose šalyse kaip Indija ir Tailandas atsveria pastaruoju metu labiau teigiamas tendencijas Europoje ir JAV“, – sakoma pranešime.

IEA šiek tiek sumažino prognozę dėl bendro šių metų paklausos augimo ir dabar skaičiuoja, kad paklausa padidės 5,4 mln. barelių per parą, kadangi metų pradžioje pandemija tebedarė didelę įtaką didžiajai pasaulio daliai.

Vis dėlto organizacija tikisi, kad iki metų pabaigos paklausa beveik pasieks iki pandemijos buvusį lygį. Prognozuojama, kad pasaulinis naftos poreikis ketvirtąjį šių metų ketvirtį pasieks 99,6 barelių per parą ir nedaug skirsis nuo paskutinio 2019 metų ketvirčio rodiklio – 100,6 barelių per parą.

Visgi IEA neprognozuoja, kad pasiūla išaugs taip smarkiai, kaip paklausa, atsižvelgdama į tai, jog kartelio OPEC+ narės dar nėra atnaujinusios visų pajėgumų.

COVID-19 sukeltos krizės pradžioje OPEC ir jos sąjungininkės, įskaitant Rusiją, nesutiko suvaržyti gavybos, o padidino ją, kad užkariautų rinkos dalį. Tai lėmė kainų nuosmukį, kurio metu kai kurie naftos sandoriai net trumpam tapo neigiami.

Tai taip pat lėmė padidėjusį atsargų lygį. Šis atsargų perviršis tik dabar šalinamas, nes OPEC+ neskuba didinti gavybos apimčių po to, kai praėjusiais metais smarkiai jas sumažino, kad stabilizuotų kainas.

Jei grupė laikysis šios krypties, jos produktų pasiūlos ir paklausos atotrūkis iki paskutinio šių metų ketvirčio gali siekti 2,5 mln. barelių per parą, skaičiuoja IEA.

Net jei Iranas pasieks susitarimą dėl sankcijų sušvelninimo, skirtumas vis tiek išliks 1,7 mln. barelių per parą, pridūrė agentūra.

Ateinančiais mėnesiais sumažinus atsargas, OPEC+ šalys turės didesnę įtaką kainoms.

Kartelio narės yra pajėgios greitai padidinti produkciją, kad patenkintų paklausą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)