Energetikos ministerija, nors ir pritaria deklaruojamam tikslui skatinti vietinio biokuro naudojimą, nepritaria įstatymo projekte siūlomoms konkurenciją ribojančioms priemonėms“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Pasak jos, Lietuva, būdama Europos Sąjungos (ES) nare, negali vienašališkai nustatyti prekybos su trečiosiomis šalimis apribojimų.

Be to, viceministrė atkreipė dėmesį, kad biokuro rinka šiemet yra gerokai pasikeitusi – biokuro kainos išaugo daugiau nei 20 proc., dėl to gali augti ir centralizuotai tiekiama šiluma.

Balsuojant susilaikė aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Pasak jo, kol kas iš Energetikos ministerijos nesimato realių žingsnių, kurie sumažintų dempinguoto biokuro iš Baltarusijos importą.

„Aš susilaikysiu, nes esu vienas iš įstatymo iniciatorių“, – posėdyje sakė S. Gentvilas.

Siūlymu siekiama apriboti biokuro importą iš Baltarusijos, per metus šilumos gamintojams leidžiant įsigyti ne daugiau 20 proc. biokuro, pagaminto iš trečiųjų šalių kilmės biomasės, tačiau Energetikos ministerija sako, kad toks projektas ribotų konkurenciją.

Pataisų iniciatoriai pabrėžia, kad nesiekia riboti biokuro importo į Lietuvą, tačiau norima, jog šilumos gamyboje būtų kuo daugiau naudojami vietiniai atsinaujinantys energijos ištekliai, o šilumos kaina nepriklausytų nuo trečiųjų šalių politinių sprendimų.

Jie, be kita ko, siūlo nustatyti, kad šilumos gamintojo įsigyjamas biokuras, pagamintas iš trečiųjų šalių kilmės biomasės, sudarytų iki 20 proc. viso metinio kiekio, kitaip gamintojams būtų skiriama bauda.

Pasak Energetikos ministerijos, 2020 metais biomasės importas iš trečiųjų šalių buvo 12,3 proc. mažesnis nei 2019 metais, jis sudarė apie 26 proc. visos biokuro rinkos.

Be to, kaip teigia ministerija, pradėjus veikti Vilniaus kogeneracinei jėgainei, išaugs biokuro poreikis, o tai padidins vietinio biokuro paklausą.

Lietuvos biomasės energetikos asociacija „Litbioma“ anksčiau yra įspėjusi, kad stabdyti biokuro gamybą žada apie 20 šalies įmonių, negalinčių konkuruoti su kur kas pigesne baltarusiška žaliava.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)