Bendrovė „Colonial Pipeline Company“ iš Teksaso Meksikos įlankos pakrantės į tankiai apgyvendintą Rytų pakrantę 8 850 km ilgio vamzdynu pristato benziną ir reaktyvinius degalus, aptarnaudama 50 mln. vartotojų.

Pasak kompanijos, ji tapo kibernetinio išpuolio, per kurį buvo panaudota išpirkos reikalaujanti kenkėjiška programa, auka. Per tokias atakas užšifruojamos kompiuterinės sistemos, o jų administratorių prašoma pervesti pinigus.

„Ši Deklaracija reglamentuoja nepaprastąsias sąlygas, kurioms esant reikia nedelsiant gabenti benziną, dyzeliną, reaktyvinį kurą ir kitus perdirbtus naftos produktus, taip pat suteikia reikalingą pagalbą“, – nurodoma Transporto departamento pranešime.

Paskelbus nepaprastąją padėtį, degalus leidžiama gabenti keliais į paveiktas valstijas: Alabamą, Arkanzasą, Kolumbijos apygardą, Delaverą, Floridą, Džordžiją, Kentukį, Luizianą, Merilandą, Misisipę, Naująjį Džersį, Niujorką, Šiaurės Karoliną, Pensilvaniją, Pietų Karoliną, Tenesį, Teksasą ir Virdžiniją.

Deklaracija taip pat suteikia supaprastintą reguliavimo tvarką komercinių motorinių transporto priemonių veiklai, susijusiai su pastangomis suteikti skubią paramą.

„Colonial“ anksčiau sekmadienį pranešė atidariusi keletą mažesnių vamzdyno linijų, tačiau pagrindinė sistema kol kas neeksploatuojama.

„Nors mūsų pagrindinės linijos lieka išjungtos, kai kurios mažesnės šoninės linijos, jungiančios terminalus su pristatymo punktais, dabar veikia“, – rašoma „Colonial“ pareiškime priduriant, jog ketinama „vėl įjungti visą mūsų sistemą tik tuomet, kai žinosime, kad tai padaryti būtų saugu“.

„Palaikome ryšius su teisėsauga ir kitomis federalinėmis agentūromis, įskaitant Energetikos departamentą, vadovaujantį Federalinės vyriausybės atsakui“, – priduriama pareiškime.

„Dujotiekio eksploatacijos saugumo palaikymas ir saugus mūsų sistemų įjungimas lieka mūsų svarbiausi prioritetai“, – pabrėžė bendrovė.

Raginimai geriau prižiūrėti pramonę

„Colonial“ nenurodė, kas užpuolė jos infrastruktūrą ir ko reikalavo piktadariai.

Tačiau su tyrimo eiga susipažinęs asmuo, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, identifikavo išpirkos reikalaujančią gaują kaip „DarkSide“. Šis programišių kolektyvas aktyviai veikia nuo rugpjūčio ir, kaip būdinga liūdniausiai pagarsėjusioms tokioms nusikalstamoms grupuotėms, vengia atakų prieš organizacijas buvusio sovietinio bloko valstybėse.

„DarkSide“ yra viena iš programišių gaujų, „profesionalizavusių“ nusikalstamą išpirkos pramonę, dėl kurios per pastaruosius trejus metus Vakarų šalys patyrė dešimčių milijardų dolerių nuostolių.

Šis kolektyvas siekia palaikyti „Robino Hudo“ įvaizdį, teigdamas, kad nesitaiko į gydymo, švietimo ir valstybines įstaigas, o tik į stambias korporacijas, taip pat, kad dalis gaunamų pinigų aukojama labdarai.

Amerikiečių prekybos sekretorė Gina Raimondo (Džina Raimondo) sekmadienį televizijai CBS pareiškė, kad valdžios institucijos stengiasi užkirsti kelią bet kokiems tiekimo sutrikimams.

Pietinėje Džordžijos valstijoje įsikūrusi „Colonial“ yra didžiausia JAV produktotiekių operatorė pagal tūrį: per parą ši bendrovė paprastai pristato 2,5 mln. barelių benzino, dyzelino, reaktyvinio kuro ir kitų perdirbtų naftos produktų.

Reaguodami į išpuolį kibernetinio saugumo ekspertai paragino geriau prižiūrėti pramonę, kad būtų geriau pasirengta būsimoms grėsmėms.

„Ši ataka yra neįprasta JAV. Tačiau esmė yra ta, kad atakos prieš eksploatacijos technologijas – gamybos linijų ar gamyklų patalpų pramonines valdymo sistemas – tampa vis dažnesnės“, – naujienų agentūrai AFP šeštadienį sakė Pasaulio ekonomikos forumo Kibernetinio saugumo centro kibernetinės strategijos vadovė Algirdė Pipikaitė.

„Jei kibernetinio saugumo priemonės nebus įtrauktos į technologijų kūrimo etapą, tikriausiai matysime dažnesnes atakas prieš pramonines sistemas, tokias kaip naftos ir dujų vamzdynai ar vandens valymo stotys“, – pridūrė ji.

Po vėliausio plataus masto kibernetinio išpuolio sekmadienį šoktelėjo dujų kainos Jungtinėse Valstijose. Analitikai perspėja, kad kainos gali dar labiau išaugti, jei produktotiekis artimiausiu metu nebus atidarytas.

Po kibernetinės atakos sutrikus tiekimas JAV bendrovės „Colonial Pipeline“ produktotiekiu, pirmadienį auga etaloninių rūšių naftos kainos.

Pastaraisiais mėnesiais JAV sukrėtė žinios apie du plataus masto kibernetinio saugumo pažeidimus: tūkstančius JAV valstybinių ir privataus sektoriaus kompiuterių tinklų paveikusį „SolarWinds“ įsilaužimą, dėl kurio oficialiai kaltinama Rusija, kuri tai neigia; taip pat įsilaužimą į IT milžinės „Microsoft“ elektroninio pašto serverius.

Manoma, kad pastaroji ataka paveikė mažiausiai 30 tūkst. JAV organizacijų, įskaitant vietos vyriausybes, ir priskiriama agresyviai Kinijos kibernetinio šnipinėjimo kampanijai. Pekinas anksčiau griežtai atmesdavo JAV kaltinimus dėl valstybės mastu vykdomų kibernetinių vagysčių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją