Taip gegužės 5 dieną nusprendė Vilniaus apygardos teismas, tenkinęs bendrovės „Sweco Lietuva“ prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių. Pasak teismo, nors konkursas turi reikšmę visos visuomenės interesams, tačiau jį laikinai atidėjus, nebūtų pažeisti kurios nors socialiai jautrios grupės interesai.

„Leidus atsakovėms (Energetikos ministerijai ir Lietuvos energetikos agentūrai – BNS) sudaryti sutartį, jeigu ji dar nesudaryta, bei vykdyti sutartį ir vėliau tenkinus ieškovės („Sweco Lietuva“ – BNS) ieškinį, pirkimo procedūrų grąžinimas į prieš pažeidimą buvusią stadiją galimai taptų labai apsunkintas“, – rašoma teismo nutartyje.

„Sweco Lietuva“ ginčija sprendimą dėl pasiūlymų eilės ir laimėtojo paskelbimo bei prašo teismo įpareigoti agentūrą iš naujo vertinti konkurso dalyvių pasiūlymų ekonominį naudingumą bei sudaryti naują pasiūlymų eilę.

Pasak Lietuvos energetikos agentūros vyriausiojo specialisto Dainiaus Janėno, PAV konkurse dalyvavo tik dvi įmonės, o jo nugalėtoju paskelbtas Pajūrio tyrimų ir planavimo institutas, bet sutartis su juo dar nepasirašyta.

„Tik du dalyviai galų gale ir tebuvo konkurse – institutas su partneriais ir „Sweco“. Konkurso komisijos nuomone, pastarosios pasiūlymas ir specialistai buvo silpnesni arba bent jau jie nepademonstravo, ko buvo prašoma, kad atliko atitinkamą kiekį PAV ar panašių darbų“, – BNS teigė D. Janėnas.

„Dabar viskas teismo rankose. Jis turės įvertinti ir priims sprendimą. Galbūt paprašys perskaičiuoti balus ar pripažins negaliojantį mūsų sprendimą – bus matyti“, – pridūrė jis.

Teismo nutartis per septynias dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui. Pasak D. Janėno, agentūra neskųs šio teismo sprendimo ir ruošiasi bylinėtis iš esmės.

Pernai gruodį paskelbto tarptautinio konkurso laimėtojas turės atlikti vėjo jėgainių Baltijos jūroje PAV – jis nustatys galimą elektrinių poveikį žemės paviršiui ir jos gelmėms, orui, vandeniui, kraštovaizdžiui ir biologinei įvairovei.

Konkurso sąlygose skelbta, kad numatoma darbų vertė – 1,86 mln. eurų (su PVM)

Lietuva Baltijos jūroje ketina statyti 700 MW ėjo jėgainių parką, kuris pagamintų iki 3 TWh elektros – tai patenkintų iki ketvirtadalio jos poreikio, projektas sukurtų per 1,3 tūkst. darbo vietų. Lietuva jūroje kol kas neturi vėjo parkų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)