Bendrovė pabrėžia, kad Europos Sąjungos Bendrojo Teismo (ESBT) sprendimas atšaukti Europos Komisijos (EK) sprendimą suderinti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčio schemą nereiškia, kad ji galutinai nebegali būti taikoma Lietuvoje.

„Remiantis susiklosčiusia rinkos praktika, Europos Sąjungos Bendrajam Teismui atšaukus suderintą schemą potencialiai bus pradėtas nuodugnus tyrimas (angl. in-depth investigation) dėl schemos taikymo, kuris gali užtrukti ir iki kelerių metų“, – pranešime teigia „Ignitis grupė“.

Skatinamuosius tarifus pagal šią schemą gauna antrinės grupės bendrovės „Vėjo vatas“, „Vėjo gūsis“ ir „Eurakras“.

„Ignitis grupė“ pažymi, jog ji nėra potenciali būsimo tyrimo šalis, tad apie jo eigą informuos, tik jeigu jo metu viešai atskleista ir bendrovei prieinama informacija bus aktuali investuotojams.

„Pagal šiuo metu bendrovei prieinamą informaciją, vykstantys procesai dėl schemos atšaukimo neturėtų daryti reikšmingos įtakos grupės finansiniams rezultatams“, – teigia grupė.

ESBT sprendimą balandžio viduryje priėmė išnagrinėjęs trąšų gamybos bendrovių „Achema“ ir „Lifosa“ skundą. Pasak teismo, Komisija privalėjo suabejoti dėl AEI paramos schemos suderinamumo su vidaus rinka, ji turėjo pradėti formalaus tyrimo procedūrą.

Komisija teigė, kad pareiškėjai nepateikė jokių įrodymų, jog parama elektros gamybai iš AEI turėtų neigiamų pasekmių, kurių nenusvertų teigiamas indėlis į didesnį žaliosios energijos vartojimą.

Achemos grupės“ valdoma „Achema“ pirmadienį pranešė, kad teismas pripažino EK sprendimą suderinti nuo 2011 metų veikiančią schemą neteisėtu, o ginčas kilo dėl prievolės mokėti VIAP mokestį už bendrovės pasigamintą ir sunaudotą elektrą.

EK 2019 metų sausį patvirtino valstybės paramą elektros gamintojams iš AEI ir paramą energijai imlioms pramonės bendrovėms (vadinamąjį VIAP diferencijavimą).

EK patvirtino pagalbą, suteiktą pagal AEI rėmimo schemą nuo 2012 metų iki 2015 metų, kuriais buvo atrinktas paskutinis pagal schemą teikiamos pagalbos gavėjas. Paramos gavėjai buvo atrinkti aukcionuose ir jiems 12 metų teikiama parama – gamintojas parduoda savo pagamintą energiją rinkoje ir gauna papildomą išmoką prie rinkos kainos.

Komisija nustatė, kad pagalba turi skatinamąjį poveikį, nes rinkos kaina nevisiškai padengia elektros gamybos iš AEI išlaidas ir gavėjai teikė paraiškas prieš pradėdami eksploatuoti įrenginius.

EK pritarė ir kitai Lietuvos valdžios iniciatyvai – siekio diferencijuoti VIAP kainą energijai imlioms pramonės įmonėms.

Energetikos ministerija trečiadienį pranešė BNS, kad poziciją dėl ES Bendrojo Teismo sprendimo ketina pateikti artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)