Balandžio 26 – gegužės 2 dienomis „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje elektra kainavo 58,1 euro už megavatvalandę (MWh). Estijoje ir Latvijoje kaina didėjo 30 proc. ir siekė iki 56,8 euro už MWh.

„Praėjusią savaitę nuo pirmadienio iki ketvirtadienio buvo atliekamas planinis Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ remontas ir jungtis neveikė. Pirmadienį sumažėjusį srautą iš Švedijos keitė stipriai išaugusi vietinė generacija, pasiekusi 64 proc. elektros poreikio“, – pranešime sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Pasak jo, praėjusio pirmadienio vakarą vietinė generacija padengė 95 proc. Lietuvos elektros energetikos sistemos poreikio.

„Tokio skaičiaus nematėme nuo šių metų sausio 12 dienos. Palyginti, savaitę prieš tai maksimali valandinė generacija sudarė 84 proc. poreikio“, – sako L. Varanavičius.

Vis dėlto, anot jo, nors praeitą pirmadienį šalyje buvo fiksuojami gamybos rekordai, likusias savaitės dienas ji mažėjo iki įprastinio lygio.

Elektros gamyba Lietuvoje per savaitę sumenko 13 proc. iki 87 gigavatvalandžių (GWh), o suvartojimas didėjo 3 proc. iki 229 GWh.

Vietos elektrinės užtikrino 38 proc. šalies elektros energijos suvartojimo.

Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 44 proc. Lietuvoje generuotos elektros, vėjo jėgainės – 24 proc., hidroelektrinės – 20 proc., saulės elektrinės pagamino 5 proc., kitos elektrinės – 7 proc. elektros.

Gamyba šalies hidroelektrinėse per savaitę sumažėjo 26 proc., vėjo jėgainėse – 34 proc., šiluminėse elektrinėse gamybos mastas augo 19 proc., o kitų elektrinių generacija sumenko 20 proc.

63 proc. šalies elektros energijos poreikio buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas sumažėjo 3 proc.

13 proc. elektros importo į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 9 proc. – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 73 proc. buvo importuota per sieną su Latvija ir 5 proc. per „LitPol Link“ jungtį su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos sumažėjo 27 proc. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 97 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros, į Latviją – 0 proc., o eksportas iš Lietuvos per „NordBalt“ jungtį sudarė 3 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)