Pasak buvusios VKJ biokuro įrenginių statybos pagrindinės rangovės „Rafako“, tiek pinigų jai ir Lietuvos rangovams liko skolinga bendrovė Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ), pranešė Lenkijos įmonė.

„Rafako“ atstovas Jacekas Balceris sako, kad VKJ ir „Ignitis grupės“ pareiškimai, esą jėgainės statytoja yra visiškai atsiskaičiusi su „Rafako“, nėra tiesa.

„Faktą, jog „Ignitis grupė“ Lenkijos įmonei yra sumokėjusi mažiau, nei ji atliko darbų, 2020 metų spalio 14 dieną Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos nariams pranešė ir Nerijus Rasburskis, „Ignitis grupės“ Šilumos ir elektros sprendimų departamento vadovas“, – pranešime sakė J Balceris.

„Ignitis grupės“ teigimu, „Rafako“ išsakomi priekaištai neturi faktinio pagrindo ir yra labiau paremti emocijomis.

„Vilniaus kogeneracinė jėgainė už visus pagal sutarties sąlygas tinkamai atliktus ir FIDIC inžinieriaus patvirtintus darbus yra atsiskaičiusi su Lenkijos restruktūrizuojama bendrove „Rafako“, mokėjimai nevėlavo, tą patvirtina ir atitinkami dokumentai“, – teigiama bendrovės komentare.

Pasak „Ignitis grupės“, tokie su finansiniais sunkumais susidūrusios „Rafako“ pareiškimai gali būti traktuojami kaip bandymas atidėlioti savo įsipareigojimus Lietuvos subrangovams, kuriems ši yra skolinga. „Rafako“ praėjusių metų gruodžio 10 dieną paskelbė, kokiu būdu grąžins skolas jos kreditoriams, tarp kurių yra ir Lietuvos subrangovai.

„Esame įsitikinę, kad arbitražo procese bus atsakyti visi keliami klausimai. Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad projektas, nepaisant dėl „Rafako“ kilusių trikdžių, toliau įgyvendinamas – paskelbti svarbūs rangos konkursai“, – rašoma pranešime.

„Ignitis grupė“ BNS anksčiau teigė, kad Lenkijos įmonė atliko darbų už 107 mln. eurų, tiek jai ir buvo sumokėta. Iš viso pagal sutartį Lenkijos įmonei turėjo būti sumokėta apie 150 mln. eurų.

Pasak J. Balcerio, pradėjus darbus projekte paaiškėjo, kad jis turi rimtų problemų – VKJ prastai koordinavo darbus, vėlavo apmokėti už juos, todėl „Rafako“ negalėjo atlikti savo įsipareigojimų.

„Po 40 mėnesių trukusio komplikuoto darbo proceso „Rafako“ 2020 metų spalio 5 dieną teko informuoti užsakovą, jog dėl jo kaltės įmonė negali tęsti darbų ir yra priversta nutraukti sutartį“, – rašoma pranešime.

VKJ neapmokėjus sąskaitų „Rafako“ teigia negalėjusi atsiskaityti su Lietuvos bendrovėmis už jų atliktus darbus jėgainėje. „Rafako“ teigia siūliusi VKJ tiesiogiai atsiskaityti su jos subrangovėmis Lietuvos įmonėmis, tačiau užsakovė atsisakė tai padaryti.

Vis dėlto „Rafako“ teigia esanti pasirengusi dialogui su VKJ tiek dėl subrangovų reikalavimų, tiek dėl galimo darbų tęsimo projekte, jei tik bus pasiūlytos tinkamos priemonės.

Vilniaus kogeneracinė jėgainė praėjusią savaitę jau paskelbė rangovų, kurie turės baigti biokuro įrenginių statybą, konkursus. Sutartis su laimėtojais ketinama pasirašyti rudenį.

Buvusios „Rafako“ subrangovės šiuo metu reiškia pretenzijas teismuose dėl, jų teigimu, nesumokėtų pinigų už atliktus darbus. Viena jų – bendrovė „Axis Tech“ reikalauja 5 mln. eurų skolos, „Ulava“– apie 0,5 mln. eurų.

Rangovėms atstovaujantis įmonės „Tilsta“ vadovas Gediminas Gribulis anksčiau teigė, kad panašius ieškinius teiks ir kitos bendrovės, kurioms už darbus nesumokėta beveik 11 mln. eurų.

„Ignitis grupė“ ne kartą teigė, kad ieškiniai neturi pagrindo, nes generalinės rangos sutartį ji buvo pasirašiusi su „Rafako“ ir su ja už visus tinkamai atliktus bei priimtus darbus yra visiškai atsiskaičiusi.

Biokuro įrenginių statyba vėluos maždaug metus ir turėtų būti baigta 2022 metų pabaigoje.

Visa jėgainės statyba kainuos apie 350 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)