Nesiimant veiksmų, vadinamoji tikėtina apkrovos praradimo tikimybė (angl. Lost of Load Expectation, LOLE) 2030 metais Lietuvoje siektų 16,13 val. per metus – dukart ilgiau nei priimtina, skelbia elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ užsakymu atliktas Kauno technologijos universitetas (KTU) mokslininkų vertinimas.

„Pagrindinė žinutė ta, kad 2025 metais kaip ir adekvatumo problemų nematome. Turbūt viena iš pagrindinių priežasčių, kad 7-as ir 8-as agregatai (Elektrėnų komplekso blokai – BNS) veikiantys ir vertinami, kaip patikimi“, – studijos pristatyme kalbėjo KTU Elektros energetikos sistemų katedros lektorius Jonas Vaičys.

Studijoje teigiama, kad LOLE 2025 metais turėtų siekti 0,28 val. per metus, o 2030 metais – su sąlyga, kad Lenkijoje bus realizuojami galios mechanizmai – 5,3 val.

„Lenkijos atveju galios mechanizmai turėtų padėti (Lietuvos sistemai – BNS) ir taip pat 2030 metais nebebūtų adekvatumo problemų. Tačiau jeigu neįvyktų regione galios mechanizmai, tai LOLE (...) būtų apie 16 val. 2030 metais“, – sakė J. Vaičys.

Pasak jo, nors tam laikui jau turėtų būti pastatytas ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) 5-as agregatas, ir energijos kaupiklis (baterija), minėtų Lietuvos elektrinės blokų uždarymas turės „gan ženklią įtaką“.

Analizės autoriai konstatuoja, kad pagal pastarąjį pesimistinį scenarijų kaip viena iš galimų priemonių „iki 2030 metų gali būti įrengtas naujas, patikimas, lankstus ir greitai pasileidžiantis 124 MW galios tradicinės generacijos blokas“.

„Litgrid“ Strategijos ir tyrimų skyriaus vadovas Ramūnas Bikulčius paaiškino, kad nors nėra oficialių žinių apie galios mechanizmų Lenkijoje galimą vėlavimą, tačiau esama tokių nuogąstavimų.

„Šita prielaida buvo daroma tam, kad vis dėlto yra žinių, kad galios mechanizmai vėluoja. Tiksliau, aukcionai nevėluoja, bet jų įgyvendinimas gali vėluoti. Taip raportuoja lenkų operatorius. Todėl mes palikome kaip vieną iš scenarijų su „Harmony Link“ galia šiek tiek mažesne (336 MW, o ne 595 MW – BNS)", – sakė R. Bikulčius.

„Litgrid“ trečiadienį pradėjo viešą energetikos sistemos adekvatumo vertinimo konsultaciją.

Seimas pernai birželį priėmė įstatymo pataisas, numatančias elektros pajėgumų užtikrinimo mechanizmą. Įstatymo pakeitimai leidžia užtikrinti LOLE ne didesnę kaip 8 val. per metus. Iki tol teisės aktai nenustatė jos vertės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)