Kovo 29-balandžio 4 dienomis vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje sumažėjo 14 proc. iki 38,8 euro už MWh, pranešė perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“. Tuo metu Latvijoje ir Estijoje kaina mažėjo 1 proc. iki 37,4 euro už MWh.

„Praėjusią savaitę elektros kaina Lietuvoje buvo mažiausia šiais metais. Tai lėmė tos pačios tendencijos, kaip ir prieš tai buvusią savaitę: auganti vėjo generacija ir mažėjantis suvartojimas“, – pranešime sakė „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Pasak jo, antrąją Velykų dieną, dar labiau sumažėjus vartojimui ir pakilus stipriam vėjui, Šiaurės šalyse buvo fiksuotos neigiamos kainos – Suomijoje ir Švedijoje žemiausia valandinė kaina siekė minus 1,4 euro už MWh.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę sumažėjo 2 proc. iki 237 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje sumažėjo 14 proc., vietos elektrinės užtikrino 33 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę pagaminta 77 GWh elektros energijos.

Šiluminės elektrinės praėjusią pagamino 21 proc., vėjo jėgainės – 34 proc., hidroelektrinės – 27 proc., saulės elektrinės 4 proc., kitos elektrinės – 13 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos.

Gamyba šalies hidroelektrinėse per savaitę padidėjo 16 proc., gamyba vėjo jėgainėse augo 30 proc., šiluminėse elektrinėse gamyba sumažėjo 58 proc., o kitų elektrinių gamyba ūgtelėjo 9 proc.

Pagal importo ir eksporto santykį 70 proc. šalies Lietuvos elektros poreikio buvo importuota. 20 proc. elektros importo į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 29 proc. – iš Skandinavijos, 51 proc. importuota per sieną su Latvija ir 1 proc. per „LitPol Link“ jungtį su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos mažėjo 25 proc.. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 96 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros, į Latviją 1 proc., o eksportas iš Lietuvos per „NordBalt“ jungtį sudarė 3 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)