Finansinio skatinimo priemonės yra skirtos gyventojams, kurie saulės elektrines įsirengs savo namuose arba ją įsigis iš nutolusių saulės elektrinių parko. Šiam tikslui skirta 12 mln. eurų parama. Taip pat galima teikti paraiškas ir gauti finansavimą seniems neefektyviai biomasę (malkas, pjuvenų briketus) naudojantiems šildymo katilams pasikeisti. Tam numatyta beveik 9,3 mln. eurų.

Pasak Energetikos ministerijos, gyventojai, kurie ketina įsirengti saulės elektrinę toje vietoje, kur vartos elektros energiją, geografiškai nutolusiuose nuo elektros energijos vartojimo vietose arba elektros energijos vartojimo vietoje daugiabučiame pastate ar jo teritorijoje, gali gauti 243 eurų arba 323 eurų kompensaciją už 1 kW, priklausomai nuo to, ar elektrinę įrenginės su inverteriu, ar be jo.

Gyventojams, kurie įsigis saulės elektrinę iš elektrinių parko, kompensuojami 323 eurai už 1 kW.

Parama skiriama įsigyti iki 10 kW galios elektrinei. Gyventojai gali įsigyti ir didesnės nei 10 kW galios elektrinę, tačiau finansavimas bus skiriamas už 10 kW.

Jeigu parama gyventojui jau anksčiau buvo skirta mažiau nei 10 kW saulės elektrinei įrengti, tuomet finansavimas tam pačiam įrengimo ar vartojimo objektui gali būti skiriamas iki 10 kW suminei galiai pasiekti.

Taip pat paramą gali gauti žmonės, norintys senus biokuro katilus pasikeisti į naują 5 klasės biokuro katilą arba šilumos siurblį. Norint gauti paramą gyvenamojo namo, kuriame norima keisti katilą, statybos pabaigos metai turi būti ne vėlesni nei 2015 m., o pastatas neturi būti prijungtas prie centralizuotai tiekiamos šilumos sistemos.

Gyventojams, kurie ketina patys įsirengti saulės elektrinę ar pasikeisti neefektyvų katilą, svarbu atkreipti dėmesį, kad finansavimas neskiriamas baigtiems projektams, todėl įranga gali būti įsigyta nuo 2021 m kovo 31 d., o sumontuota tik po paraiškos finansinei paramai pateikimo.

Praėjusiais metais saulės elektrinėms įsirengti arba įsigyti jau buvo skirta 30,2 mln. eurų, o seniems katilams pasikeisti – 13,8 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuvoje yra jau beveik 9,5 tūkst. gaminančių vartotojų, o įrengtoji galia šiuo metu siekia daugiau nei 88 MW.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)