Kovo 22–28 dienomis, palyginti su ankstesne savaite, vidutinė elektros kaina Lietuvoje sumažėjo 14 proc. iki 45,2 euro už MWh, Estijoje ir Latvijoje – tiek pat iki 37,8 euro, pranešė „Litgrid“.

„Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius sako, kad toliau šylant orams, jau šeštą savaitę iš eilės mažėja elektros vartojimas, tuo metu elektros gamyba Lietuvoje šiek tiek išaugo.

„Praėjusią savaitę Skandinavijoje padidėjusi vėjo elektros gamyba lėmė kainų mažėjimą visame regione, taip pat ir Lietuvoje. Lietuvoje vėjo generacija išliko stabili ir padengė penktadalį viso šalies poreikio“, – pranešime sakė jis.

Pasak jo, po kelias dienas Lenkijoje vykusios planinės 400 kV oro linijų priežiūros vėl įjungus „LitPol Link“ jungtį, bendras elektros srautas iš Lietuvos padidėjo 55 proc., o 93 proc. jo buvo nukreipta į Lenkiją.

Elektros suvartojimas Lietuvoje mažėjo šeštą savaitę iš eilės – per savaitę jis smuko 1 proc. iki 242 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje augo 3 proc. o vietos elektrinės užtikrino 37 proc. viso suvartojimo.

Iš viso Lietuvoje per savaitę buvo pagaminta 90 GWh elektros energijos.

64 proc. šalies elektros poreikio buvo importuota. – bendras importas per savaitę didėjo 6 proc. 22 p[roc. jo pateko iš trečiųjų šalių, 18 proc. – iš Skandinavijos, 60 proc. – iš Latvijos.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 56 proc. pralaidumų Lenkijos kryptimi ir 0 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumas Lietuvos kryptimi siekė 33 proc., o Švedijos kryptimi – 3 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)