„Ministras Kreivys (energetikos ministras Dainius Kreivys – ELTA) Valstybės gynimo taryboje pristatė savo matymą, kaip toliau vyks darbai su regioniniais partneriais, kokie yra tikslai. Tikimės, kad bus pradėti daryti konkretūs žingsniai ir sutarimai bus pasiekti tam, kad bendrai trijų Baltijos šalių lygiu turėtume tvarius sprendimus, kurie neleistų prekiauti baltarusiška elektra“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė J. Neverovičius.

Praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda vizito Ukrainoje metu teigė, kad su šios šalies vadovu sutarta koordinuoti veiksmus, siekiant užkardyti elektros iš Astravo patekimą į regioną.

„Ant Ukrainos–Baltarusijos sienos stovi dvi galingos atominės elektrinės, kurios, jeigu yra įjungtos, pačios gamina tokį kiekį elektros, kad fiziškai Baltarusija negalėtų patekti į Ukrainos rinką.

(...) Tačiau svarstomi kiti sprendimai, kai pasinaudojama kitomis linijomis, pavyzdžiui, su Rusija, kai formaliai tokia prekyba su Rusija Ukrainoje yra uždrausta, bet fizinis srautas yra“, – sakė J. Neverovičius.

„Jie turi lygiai tą pačią situaciją kaip mes, tik atvirkštinį variantą. Yra draudimas prekybai rusiška elektra, tačiau fizinis srautas vyksta, pas mus yra draudimas prekybai baltarusiška elektra, tačiau fizinis srautas iš Baltarusijos vyksta“, – nurodė prezidento patarėjas.

Praėjusį trečiadienį įvykus pirmajam Baltijos šalių ir Europos Komisijos atstovų susitikimui dėl naujos trišalės prekybos elektra metodikos, energetikos viceministras Albinas Zananavičius sakė, kad Lietuvos tikslas yra dėl jos susitarti iki Joninių.