„Matome tai kaip labai pretenzingą Rusijos projektą (...) Begalė yra incidentų šitoje elektrinėje ir labai akivaizdu, kad Baltarusijai tiesiog trūksta kompetencijos tiems procesams elektrinėje kontroliuoti ir iškylančioms problemoms spręsti“, – pristatydamas naujausią Lietuvos žvalgybos grėsmių šalies saugumui vertinimą spaudos konferencijoje sakė Darius Jauniškis.

„Ir todėl matoma, kad dabar jau svarstoma netgi galimybė atsisakyti savarankiško jėgainės eksploatavimo, ir tiesiog paversti ją „Rosatomo“ filialu“, – pridūrė jis.

VSD vadovas taip pat pažymėjo, kad Baltarusija siekia realizuoti Astravo AE pagaminą elektrą Baltijos šalyse.

„Žinoma, stebime ir Baltarusijos dedamas pastangas apeiti prekybos elektra ribojimus ir realizuoti Astrave pagamintą elektrą Baltijos šalių rinkoje“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Lietuva kritikuoja 50 kilometrų nuo Vilniaus statomą Astravo AE dėl saugumo standartų nesilaikymo, tuo metu Minskas atmeta priekaištus. Vasarį Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) paskelbė, kad didžioji dalis ekspertų rekomendacijų dėl AE streso testų tebėra neįgyvendintos, todėl jos pirmasis blokas turi būti sustabdytas.

Lietuva siekia efektyvaus Astravo AE elektros boikoto Baltijos šalių rinkoje ir siūlo Latvijai bei Estijai sutarti dėl naujos trišalės prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)