Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį panaikino Vilniaus apygardos teismo 2020 metų vasario 28 dienos sprendimą ir Apeliacinio teismo pernai gegužę priimtą nutartį ir bylą perdavė nagrinėti iš naujo pirmosios instancijos teismui.

Pasak LAT teisėjų kolegijos, pirmosios instancijos teismas, nutraukęs pirmąją šalių bylą, nepasisakė dėl „Amber Grid“ veiksmų teisėtumo, nes pastarajai grįžus į konkurso dalyvių vertinimo stadiją „MT Group“ galėjo vėl konkuruoti, be kita ko, teismas netenkino „MT Group“ prašymo išreikalauti „Alvoros“ ir „Šiaulių dujotiekio statybos“ (ŠDS) pasiūlymo duomenų.

„MT Group“ pirmosios instancijos teismo pernai vasarį prašė atnaujinti bylos nagrinėjimą iš esmės, nes paaiškėjo naujų aplinkybių: pasibaigus pasiūlymų pateikimo laikui, „Amber Grid“ įmonei „Alvora“ galimai leido pakeisti specialiųjų darbų vadovą, Tačiau teismas atmetė prašymą.

„Esant tokio pobūdžio situacijoms, kai ieškovai pavėluotai sužino apie galimus pirkimo organizatorių padarytus pažeidimus, teismai (...) gali nukrypti nuo įprastinės proceso eigos, pavyzdžiui, tenkinti prašymą tikslinti ieškinio reikalavimus“, – teigia LAT.

Pasak „Amber Grid“, LAT konstatavo, kad žemesnių instancijų teismai tinkamai įvertino jos argumentus dėl pakartotinio pasiūlymų ir nacionalinio saugumo vertinimo bei ekonominio naudingumo balo skaičiavimo – šie „MT Group“ ieškinio reikalavimai atmesti.

„Gerbiame teismo sprendimą ir esame pasirengę pakartotinai pateikti argumentuotą „Amber Grid“ poziciją pirmosios instancijos teismui“, – pranešime sakė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Vilniaus apygardos teismas pernai vasarį nepakeitė konkurso, kurį laimėjo dujotiekių statybos įmonė „Alvora“, rezultatų. Tačiau teismas iš dalies patenkino „MT Group“ ieškinį, nors ir pripažino, kad konkurso rezultatai yra teisėti.

Teismas pripažino, kad „Amber Grid“ nepagrįstai neskyrė 1 balo „MT Group“ ir šiuo metu restruktūrizuojamos Lenkijos bendrovės „Rafako“ konsorciumui ir nustatė, kad galutinis jo balų skaičius yra 91,9255.

Apeliacinis teismas pernai gegužę atmetė „MT Group“ skundą ir paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo spendimą, iš esmės palankų „Amber Grid“.

Apygardos ir Apeliacinis teismai atmetė „MT Group“ ieškinio dalį, kuria buvo prašoma neteisėtu pripažinti „Amber Grid“ pirkimo komisijos sprendimą dėl „Alvoros“ paskelbimo konkurso nugalėtoja.

„MT Group“ vadovas Simonas Kunickas anksčiau BNS sakė, kad nepaisant įsibėgėjusio projekto, šio užsakymo negavusiai rangovei svarbu gauti atsakymus į jos iškeltus klausimus, ypač siekiant skaidrumo ir teisingumo viešuosiuose pirkimuose.

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) 2019 metų rudenį pareiškus, kad konkurso dalyvių pasiūlymai buvo vertinti neskaidriai, „Amber Grid“ 2019 metų pabaigoje iš naujo įvertino konkurso dalyvių „Alvoros“ ir „MT Group“, kurios partnerė buvo ųiuo metu restruktūrizuojama Lenkijos bendrovė „Rafako“, pasiūlymus ir laimėtoja antrą kartą paskelbė „Alvorą“ su ŠDS. „MT Group“ teismams skundė tiek pirmą, tiek antrą „Amber Grid“ sprendimus dėl laimėtojo.

80 mln. eurų vertės GIPL statybos sutartis su „Alvora“ pasirašyta 2019 metų gruodį, jau atlikta apie 70 proc. dujotiekio statybos darbų, o juos numatoma baigti iki šių metų pabaigos.

500 mln. eurų vertės GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatore „Gaz-System“. Plieno vamzdžius dujotiekiui Lietuvoje už 26,4 mln. eurų (be PVM) tiekia konkursą laimėjusi Lenkijos bendrovė „Izostal“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)