Pagal ataskaitą, Baltarusijos atominės elektrinės fizikinis paleidimas buvo ne kartą atidėtas, o galutinis sprendimas jį pradėti 2020 metų rugpjūčio 7 dieną paremtas politiniais argumentais, bet ne objektyviu pasirengimu saugiai elektrinės eksploatacijai.

„Didelė dalis saugiai atominės elektrinės eksploatacijai svarbių sistemų bandymų, kuriuos atominėje elektrinėje dirbantys specialistai turėjo atlikti prieš pradėdami fizikinį paleidimą, buvo atidėti. Baltarusijos politinės valdžios atstovai spaudė Baltarusijos branduolinio ir radiacinio saugumo departamentą „Gosatomnadzor“ išduoti licenciją atominės elektrinės fizikinio paleidimo etapui”, – teigiama ataskaitoje.

Žvalgyba akcentuoja, kad pradėjus energetinį atominės elektrinės paleidimo etapą, vien per lapkritį jėgainės veikla neplanuotai stabdyta keturis kartus. Apie pirmąjį incidentą, įvykusį lapkričio 8 dieną, „Gosatomnadzor“ oficialų komentarą viešai paskelbė tik lapkričio 10 dieną, kai informacija apie incidentą jau buvo nutekėjusi į žiniasklaidą.

„Be to, „Gosatomnadzor“ pateikė tik dalį informacijos. Apie kitus Baltarusijos atominės elektrinės atsijungimus nuo tinklo oficialios ir išsamios informacijos Baltarusijos atstovai viešai nepateikė. Informacija apie tikrąją padėtį atominėje elektrinėje slepiama net ir reaktoriui pradėjus veikti, todėl mažai tikėtina, kad Baltarusijos institucijos laiku pateiks patikimą informaciją galimos avarijos atveju”, – teigiama ataskaitoje.

Žvalgyba akcentuoja, kad požiūris į branduolinės saugos klausimus Baltarusijoje nesikeičia: saugą kontroliuojančios institucijos negali priimti sprendimų savarankiškai, atominės elektrinės personalui trūksta kompetencijos, vyrauja prasta darbo kultūra.

„Baltarusijai yra itin aktualus atominės elektrinės veiklos rentabilumas. Ji yra suinteresuota realizuoti atominėje elektrinėje pagamintą elektrą Baltijos šalių rinkoje, todėl siekia apeiti prekybos elektra ribojimus – aktyviai ieško prekybos elektra tarpininkų, kuria prekybos schemas, bando susitarti su Rusijos atstovais dėl atominėje elektrinėje pagamintos elektros realizavimo”, – nurodoma ataskaitoje.

Joje primenama, kad 2020 metais Baltarusijos energetikos sektoriaus atstovai ieškojo būdų vykdyti prekybą per Latvijos–Rusijos prekybos zoną, tarėsi dėl tranzito į Latviją galimybių bei komercinio pralaidumo užsitikrinimo. Šiuo tikslu Baltarusijos atstovai derėjosi su Baltijos šalyse veikiančiais tarpininkais bei Rusijos energetikos kompanijų ir atsakingų institucijų atstovais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)