G. Nausėda susitikimo su K. Kaljulaid metu akcentavo, kad Lietuva privalo tvirtai laikytis anksčiau priimto Antiastravinio įstatymo.

„Yra netiesioginio pobūdžio įrodymų, kad tokia (baltarusiška – ELTA) elektra patenka, todėl turime imtis priemonių, kad ji nepatektų ir kad paprasčiausiai nepažeidinėtume savo pačių prieš kelerius metus priimto įstatymo, t. y. antiastravinio įstatymo“, – teigė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat pabrėžė, kad naujoji metodika dėl nesaugios elektros iš Baltarusijos užkardymo veiks tik pavykus pasiekti sutarimą tarp kaimyninių valstybių.

„Metodikos veikia tik tada, kai yra bendras visų valstybių sutarimas. Priešingu atveju jos netenka galios. Todėl dėl šito klausimo mes dar turėsime tartis su savo partneriais.

Esame pasiruošę šį klausimą ir konkrečias technines priemones, kaip užkirsti kelią elektros energijos patekimui iš Baltarusijos į Baltijos šalių ir Europos rinką, išsamiai ir rimtai apsvarstyti artimiausiame Valstybės gynimo tarybos posėdyje, kuriame šis klausimas bus analizuojamas. Tikiuosi, kad rasime bendrą supratimą ir pritarimą“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu Estijos prezidentė K. Kaljulaid akcentavo, kad Estija tiesiogiai neprekiauja rusiška elektra.

„Estija yra prisijungusi prie BRELL sistemos per 9 linijas, iš jų nė viena linija neprekiaujama rusiškos elektros energija. Tai nereiškia, kad Estijos rinkoje nėra rusiškos energijos. Didžiausia dalis tokios energijos ateina iš Šiaurės į „NordPool“ rinką ir tikrai tam tikra dalis mūsų naudojamos energijos yra kilusi iš Rusijos. Kokia tai dalis, negalime įvertinti“, – teigė ji.

„Manau, kad kai sinchronizuosime savo tinklus su Europos tinklais problema bus išspręsta ir to klausimo jau nebeturėsime“, – akcentavo K. Klajulaid.

ELTA primena, kad antradienį energetikos ministras teigė, jog didelis elektros, patenkančios iš Baltarusijos, į Lietuvą atkeliauja per Latvijos ir Estijos skerspjūvį.

„Elektros (iš Baltarusijos – ELTA), kuri prekiaujama Baltijos šalių rinkose, patekimas galimas per tik fizinį Latvijos ir Estijos skerspjūvį. Fiziniu srautu, kuris teka per Lietuvos sieną, ja nėra neprekiaujama.

Didžiulis srautas šiandien teka per mūsų pasienį, juo yra prekiaujama, ir toks didelis elektros kiekis pirmiausia griauna mūsų pastangas vystyti savo energetiką, gali atitolinti sinchronizaciją bei pažeidžia Astravo įstatymą“, – akcentavo jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)