„Lietuvoje iš anksto sukuriamas mechanizmas pajėgumų aukcionams, kurie būtų pradėti tik esant jo poreikį pagrindžiančiai atnaujintai Lietuvos elektros energetikos sistemos adekvatumo studijai ir Europos Komisijos suderinimui dėl valstybės pagalbos“, – pranešime sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Tarybos teigimu, pajėgumų aukcionai galėtų būti įgyventi ir skatintų konkurencingą elektros gamybą.

Pagal nuostatus aukcionai galėtų būti trijų rūšių: išankstinis, pagrindinis ir papildomas. Jie būtų technologiškai neutralūs.

„Ši schema užtikrins didesnį skaičių aukciono dalyvių, kurie, teikdami savo pasiūlymus vienodomis konkurencinėmis sąlygomis, konkuruos dėl paskirstomų pajėgumų aukcione“, – teigiama pranešime.

Vyriausybė pernai lapkritį patvirtino pajėgumų mechanizmo sąlygas ir sukūrė teisines prielaidas rengti technologiškai neutralius aukcionus.

Skaičiuota, kad už technologiškai neutraliuose aukcionuose laimėtus pajėgumus gamintojams ar tiekėjams reikėtų sumokėti apie 95-129 mln. eurų per metus, jei kaina būtų 10-40 eurų už kilovatą (kW). Konkreti suma priklausys nuo technologijų bei užsienio gamintojų pasiūlytų įrenginių skaičiaus ir konkurencingumo.

Seimas pernai birželį priėmė Elektros energetikos įstatymo įstatymo pataisas, numatančias elektros pajėgumų užtikrinimo mechanizmą.

Įstatymo pakeitimai leidžia užtikrinti ne didesnę kaip 8 val. per metus apkrovos praradimo tikimybę (angl. Lost of Load Expectation, LOLE). Iki tol teisės aktai nenustatė jos vertės. Nesiimant veiksmų, tikėtina, kad apkrovos praradimo tikimybė po 2025 metų, kai Lietuva desinchronizuosis nuo posovietinės BRELL sistemos ir sinchronizuosis su žemynine Europa, pastebimai išaugtų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)