Vasario 22-28 dienomis „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje elektra kainavo 42,1 euro už megavatvalandę (MWh). Toks pat kainų mažėjimas buvo Estijoje ir Latvijoje, kur savaitės kaina siekė 42 euro už MWh.

Pasak operatorės, nuo metų pradžios vyraujančias aukštas elektros kainas sumažino išaugusi vietinė vėjo generacija ir dėl atšilusių orų sumažėjęs elektros suvartojimas Lietuvoje.

„Visame regione sumažėjus paklausai ir išaugus vėjo gamybai mažiau elektros gamino šiluminės elektrinės: visose Baltijos šalyse jų gamyba sumažėjo beveik trečdaliu. Lietuvoje šiluminės elektrinės gamino net 60 proc. mažiau nei savaitę prieš tai“, – pranešime sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Anot jo, nors bendras importo srautas Lietuvoje išliko stabilus, buvo pastebimas srautų persiskirstymas, kai importo srautai per jungtis „Litpol Link“ ir „NordBalt“ sumažėjo, atitinkamai, 26 proc. ir 94 proc., o per Latviją išaugo dviem trečdaliais.

L. Varanavičiaus teigimu, tokį didelį importo augimą lėmė išaugę srautai iš šiaurės, nes Suomijoje elektros kainos buvo mažesnės nei Baltijos šalyse.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę mažėjo 9 proc. iki 259 gigavatvalandžių (GWh). Elektros gamyba Lietuvoje smuko 12 proc. iki 79 GWh, o vietos elektrinės užtikrino 30 proc. šalies elektros suvartojimo.

Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 18 proc. Lietuvoje generuotos elektros, vėjo jėgainės – 41 proc., hidroelektrinės – 22 proc., kitos elektrinės – 20 proc. elektros.

Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su ankstesniąja savaite, sumažėjo 23 proc., vėjo jėgainėse mažėjo 93 proc., šiluminėse elektrinėse – 60 proc., o kitų elektrinių gamyba augo 1 proc.

Praėjusią savaitę 69 proc. šalies elektros poreikio buvo importuota. Bendras importas išliko stabilus. 19 proc. elektros importo į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 34 proc. – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 46 proc. buvo importuota per sieną su Latvija ir 1 proc. per „LitPol Link“ jungtį su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 83 proc. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 99 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)