„Šuntiniai reaktoriai yra skirti įtampos valdymui sistemoje. Galingiausias toks įrenginys Lietuvoje į Elektrėnus perkeltas, nes Lietuvai ruošiantis prisijungimui prie kontinentinės Europos tinklų, būtent čia įtampos valdymo poreikis yra didžiausias“, – pranešime sakė „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

R. Masiulis pabrėžia, kad projektas turi ne tik strateginę, bet ir ekonominę naudą.

„Šiaurės rytų perdavimo tinklo mazgas, apimantis Utenos ir Ignalinos AE 330 kV pastotes bei su jomis susijusias perdavimo linijas, buvo suformuotas veikiant dabar jau uždarytai Ignalinos atominei elektrinei. Dabar šią tinklo dalį siekiame pertvarkyti ir pritaikyti veikimui atsijungus nuo IPS/UPS sistemos“, – teigė „Litgrid“ vadovas.

Beveik 300 tonų sveriantis reaktorius kartu su susijusiais įrenginiais į Lietuvos elektrinės 330 kV skirstyklą Elektrėnuose buvo perkeltas dar 2019 metų rudenį. Jo testavimo ir derinimo darbai vyko nuo 2020 metų pradžios, o darbų užbaigimo aktas gautas šių metų vasarį.

Be šio reaktoriaus, Lietuvos sistemoje veikia dar 10 mažesnės galios šuntinių reaktorių, tačiau jie nėra reguliuojami, o jų įtaka lokali.

Įgyvendinant projektą jau demontuota 750 kV linija, jungusi Ignalinos AE pastotę su Baltarusija, o 2020 metų pabaigoje po rekonstrukcijos įjungtos Utenos ir Ignalinos AE transformatorių pastočių 330 kV skirstyklos. Sausį užbaigti visi projekto darbai 330 kV tinkle, toliau numatoma atlikti senų įrenginių griovimo, 110 kV skirstyklų rekonstrukcijos darbus.

Viso šiaurės rytų Lietuvos tinklo optimizavimo projekto vertė yra beveik 24 mln. eurų, jį planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)